Csesztreg

2015.03.30. 10:26

A csesztregi pásztorház helyreállítását az elmúlt évben fejezték be

Csesztreg – A kerítése is megújult a műemléki védettség alatt álló pásztorháznak. A hét végén már újra látogatható lesz a hagyományos népi építészetet és kultúrát bemutató épület.

Gyuricza Ferenc

A pásztorház felújítása tavaly kezdődött, a veszélyeztetett helyzetű épület helyreállításához akkor a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott támogatást az önkormányzat.

– Elvégeztettük a teljes sározást, a nyílászárók cseréjét, illetve a zsúptető cseréjére is sor került – számolt be a tavalyi munkálatokról a falu polgármestere, Czupi Magdolna. – A vesszőfonott kerítés helyreállítása azonban nem szerepelt a programban, így azt az önkormányzat vállalta fel, erre került sor a napokban.

A kerítés újrafonását Vass Vilmos (jobbról) vezetésével végezték. A munkákban Paragi Milán (balról) és Stubán László is részt vett. Fotó: Gyuricza Ferenc

A kerítés ugyancsak rossz állapotban volt, így nemcsak a mogyorófa vesszőt cserélték le, de a tartókat is. Ezt a műveletet a közmunkások végezték, Vass Vilmos vezetésével.

– Ezen a héten az általános iskola néhai igazgatója, Paksa Imre tanár úr kezdeményezésére összegyűjtött berendezési tárgyak is visszakerülnek a pásztorházba – tette még hozzá a polgármester. – A húsvéti ünnepek idején, amikor több vendég is érkezik a településre, már újra látogatható lesz a falunk egyik büszkesége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!