Csesztreg

2016.05.18. 13:59

Derűt lopnak a közönség arcára - Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a csesztregi színjátszókör

Csesztreg - Szórakozni és szórakoztatni. E kettős cél érdekében végzi már 25 esztendeje tevékenységét a csesztregi színjátszókör. Az amatőr társulat a minap egy korábbi sikerdarabja felújításával ünnepelte negyedszázados jubileumát.

Gyuricza Ferenc

Az 1991 őszén alakult társulat az évforduló kapcsán azt a Kukás guru című bohózatot állította újra színre, amelyhez az egyik legnagyobb sikerük kötődik. A vidám darab ezúttal is megnevettette a közönséget, s egyben remek hangulatot teremtett a jubileumi ünnepséghez.

– Valóban nagyon örülünk annak, hogy megértük ezt az évfordulót – mondta a csoport vezetője, Bedő Róbert. – A 25 év nagyon hosszú időszak egy civil szervezet, egy művészeti csoport életében, mint ahogy az sem túl gyakori, hogy egy amatőr színjátszó társulat mindenféle megszakítás nélkül ennyi időn keresztül működjön. Természetesen az elmúlt 25 év alatt rengeteg minden megváltozott velünk is, cserélődtek a tagok, új rendezők érkeztek, ám egyvalami mindig maradt a régi: a lelkesedésünk, ami évről évre lendületet, erőt adott a kitartó munkához egy meghatározott cél érdekében. Ez a cél pedig nem más, mint a kedves közönségünk örömére szolgálni.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A jubileum kapcsán Bedő Róbert röviden felelevenítette a színjátszókör történetét. Kiemelte: az amatőr társulat Miholics Istvánné ötlete nyomán és kezdeményezésére jött létre, s a művelődési ház akkori vezetője, Göncz Katalin hathatós segítségével sikerült elindulniuk. Neki köszönhetően kerültek kapcsolatba a zalaegerszegi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központtal, s ezen belül is Bősze Katalinnal, valamint Molnár Árpáddal, Manóval, aki a társulat rendezője lett, míg a csoportvezetői feladatokat Kovácsné Varga Ágnes vállalta fel.

– Az első bemutatott darab Az alkohol öl című bohózat volt – emlékezett vissza Bedő Róbert, aki szintén alapítótagja volt a társulatnak. – Aztán egyre komolyabb és hosszabb darabokat kezdtünk játszani, s a kezdeti időszak csúcspontját 2000-ben Adácson értük el, a IV. Országos Falusi Színjátszó Találkozón nemcsak ezüst minősítést szereztünk, de Reményik Sándor: Pokoli disznótor című darabjával a legjobb előadás díját is elhoztuk. A csesztregi színjátszók azóta újabb ezüst minősítést is szereztek, utóbbit 2013-ban, Nóti Károly Körmenet című darabjának előadásával érdemelték ki. Erre az időszakra már jelentősen átalakult a csoport, Manó helyére 2002-ben Szűcs István került, míg a csoportvezetői feladatokat Kovácsné Varga Ágnes anyai teendői miatt szintén akkoriban vállalta át Bedő Róbert.

– A 2002 utáni időszak további változásokat is hozott – folytatta a csoportvezető. – A hosszú, sokszereplős darabok helyett a könnyebben eljátszható, rövidebb, kevesebb szereplőt igénylő bohózatokra és komédiákra helyeztük a hangsúlyt. Rengeteg Nóti Károly, Rejtő Jenő, Heltai kabarét, két világháború közt játszódó bohózatot adtunk elő. Ekkor fogalmazódott meg bennünk, és vált ars poeticánkká, hogy szórakozni és szórakoztatni is akarunk, hiszen ha egy vidám darabbal nevetést és derűt tudunk a közönség arcára lopni, az bennünket is boldoggá és elégedetté tesz. A legnagyobb elismerést egy színjátszó számára ugyanis az jelenti, amikor a közönsége újra és újra visszahívja, hogy ismét beülhessen az előadására.

Bedő Róbert az elmúlt negyedszázad kapcsán statisztikát is közölt. Mint mondotta: az alapítás óta több, mint száz fellépést vállaltak, és mintegy hatvan darabot vittek színpadra. A társulatban a 25 esztendő alatt 47 olyan személy fordult meg, akik hosszabb-rövidebb időn keresztül részt vettek a közönség szórakoztatásában, s ezen cél érdekében önként vállalták a rengeteg szövegtanulást és az éjszakákba nyúló próbákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!