Csömödér

2015.09.28. 17:32

Erdők Hete tizenkilencedik alkalommal

Csömödér - Idén tizenkilencedik alkalommal rendezik meg az Erdők Hete országos programsorozatot, melynek nyitórendezvényét Csömödérben tartották.

Korosa Titanilla

A megnyitó a pákai Öveges-iskola diákjainak verses műsorával kezdődött, akik a szomszédos településről az erdei kisvasúttal érkeztek a rendezvényre.

Az Erdők Hete országos programsorozatot minden évben a negyvenedik héten, idén szeptember 28. és október 4. között rendezik meg. Ez alkalommal országszerte több mint 150 programot kínálnak a szervezők az erdők megismerésére.

A rendezvénysorozat célja, hogy az erdőket, a fenntartható erdőgazdálkodást az erdészek értő módon mutassák be a nagyközönségnek. Az idei évben az erdők megújulásával kapcsolatos ismereteket állítva az előtérbe.

A csömödéri erdei iskolában szervezett programok az őszi erdők sokszínűségét mutatták be. A játékos feladatok közt a gombák felismerése is szerepelt. A képen a pákai elsősök, (balról) Horváth Zsombor, Katona Márkó Levente, Illés Nóra és Sáfár Liliána (Fotó: Korosa Titanilla)

A különböző programokon a résztvevők megtudhatják, hogyan születtek az ország erdei, mely fafajok képesek a gyökereikről kihajtani vagy hogy milyen „sebességgel” vándorolnak az erdők a klimatikus változások hatására.

A megnyitón Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az idei rendezvény vezérmotívuma az erdők megújulása, megújítása, ami azért hangsúlyos, mert egyre gyakrabban hallani erdőket ért károkról, amelyek visszavezethetők az emberi tevékenység negatív hatásaira. Mindez Zala megyében is komoly feladat elé állítja az erdészeket, hiszen az időjárásváltozás következtében fellépő rovarkárosítás hatására eltűnhet megyénkből a lucfenyő.

Csömödérben a megnyitót követően a diákokat több bemutató foglalkozás, játékos feladatok és az erdei iskola oktatókocsija nyújtotta lehetőségek várták, míg a program további résztvevői erdei utazáson vehettek részt a kisvasúttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!