Csörnyeföld

2016.08.02. 15:26

Kezdődnek a feltárások az M70-es autóút autópályává fejlesztendő nyomvonalán

Csörnyeföld – Megkezdték a régészeti próbafeltárásokat az M70-es autóút autópályává fejlesztendő nyomvonalán.

Gyuricza Ferenc

A 21,3 kilométer hosszúságú M70-es úton  jelenleg Letenye, Csörnyeföld és Muraszemenye térségében zajlanak munkálatok. A régészeti feltárásra azért van szükség, mert a most még váltakozó szélességű, egyes részein csak kétszer egy sávos útszakaszt végig kétszer két sávossá kívánják bővíteni. Erről a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója tájékoztatta lapunkat. Loppert Dániel azt is hozzátette: már elkészíttették a megvalósíthatósági tanulmánytervet, a környezeti hatástanulmányt és az engedélyezési tervdokumentációt is, továbbá a bővítéshez szükséges építési és környezetvédelmi engedélyek is rendelkezésre állnak, ezért 2017 tavaszán a kiviteli munkák is megkezdődhetnek.

Az építés megkezdése előtt azonban  szükséges az érintett terület régészeti feltárásait is, a jelenleg zajló próbaásatások során derül ki, hogy mekkora is lesz a konkrétan feltárandó terület nagysága

Simon Zoltán csörnyeföldi polgármester azt mondja, bár a 2011-es sajnálatosan tragikus, hat halálos áldozatot követelő buszbaleset óta bevezetett intézkedések miatt jelentősen javult az M70-es közlekedésbiztonsága, ám a végleges megoldást egyértelműen a végig kétszer két sávossá bővítés jelenti. A beruházástól a térségben élők meghatározott időre szóló munkalehetőséget remélnek, de ezen felül egyéb bevételekkel – iparűzési adó, szálláskiadás, a vendéglátóhelyek forgalmának növekedése – is számolnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!