Csörnyeföld

2015.10.11. 12:35

Újabb rangos elismerés a zalai pincészetnek

A már meglévő eredményei mellett újabb jelentős sikert mutathat fel a Bussay Pincészet. 2013-as Esküvé borukat a legjobb olaszrizling alapú házasításnak választották.

Gyuricza Ferenc

Az ország egyik legrangosabb szakmai megmérettetésén csak olaszrizlingek vagy olaszrizling alapú borok vehettek részt. A verseny egyik célja éppen az volt, hogy bebizonyítsa, az olaszrizlingből is lehet kiváló italokat készíteni. A nagy olaszrizling teszt első helyén    egy Balaton-felvidéki bor, az 1993-ban alakult Figula Pincészet 2013-as Sáfránykert Olaszrizlingje végzett, míg a legjobb olaszrizling alapú házasításnak a zalai Bussay birtok 2013-as Esküvé borát választották.

– A 2013-as Esküvé kicsit eltérő koncepció alapján készült, mint az eddigi években – mondta dr. Bussay Dorottya lapunknak, aki édesapjuk, néhai dr. Bussay László tavalyi halála óta testvérével Biankával együtt vezeti a pincészetet. – Számunkra éppen ezért rendkívül pozitív visszajelzés, hogy ez a felállás is elnyerte mások tetszését, s a mi Esküvénket választották meg ország legjobb olaszrizling alapú cuvée-jének.

A 2013-as Esküvét már országos borkóstolókon is népszerűsítik – mondta dr. Bussay Dorottya. Fotó: Gyuricza Ferenc

A nagy olaszrizling teszten a bíráló bizottság összesen 53 beküldött tételből választotta ki a legjobbakat. Az Esküvé összetétele természetesen továbbra is titok, dr. Bussay Dorottya annyit viszont elmondott, hogy továbbra is olaszrizlinget kevernek rajnai rizlinggel, csupán az arányokon változtattak.

– Az Esküvé mindig hosszas kóstolgatás és hosszas gondolkodás eredménye – folytatta. – Miután hordóba kerül a bor, az olaszrizlingek és a rajnaiak közül is kiválasztjuk azokat, melyeket önmagukban palackozzuk le, illetve azokat is, amelyek az Esküvébe kerülnek. Ezt követően rengeteg variációt kóstolunk végig, változtatgatjuk az arányokat, s így születik meg az adott évjárat Esküvé bora. A 2013-as különösen büszkék vagyunk.

Dr. Bussay Dorottya szólt az idei termésről is. Úgy fogalmazott, hogy a minőség és a mennyiség tekintetében is elégedettek lehetnek. Bár a nyáron kétszer is kaptak jeget, de így is nagyon szép, egészséges szőlőt szüreteltek. Nagyon szépek a savak, s a mustfokok is olyan jól alakultak, ami ismét bizakodásra ad okot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!