Digitália

2024.04.08. 06:00

Elkészült a kamera, ami mindenkit meztelenre vetkőztet – igen, de ez művészet!

Valóra vált a kamaszok álma: ez a fényképezőgép bárkit pillanatok alatt anyaszült meztelenre vetkőztet. Provokáció vagy műalkotás?

MW

Forrás: NUCA

A NUCA fényképezőgép mesterséges intelligencia segítségével 10 másodperc alatt automatikusan levetkőztet minden személyt, akiről képet készít és előállítja a fotóját ruhában és ruha nélkül – ugyanabban a pózban, ahogy a kamera látja.

Alkotói szerint elkészítésének az a célja, hogy provokáljon és megkérdőjelezze a generatív mesterséges intelligencia képességeit.

Forrás: NUCA

Mathias Vef és Benedikt Groß, a NUCA alkotói művüket „spekulatív tervezési és művészeti projektnek” nevezték. Persze van az a nézet, ahonnan a produkció inkább minden kamasz (és örök kamasz) megvalósult álmának látszik. Alább két videó illusztrálja a fotózás folyamatát:

„Ez a projekt vitát indít a mesterséges intelligencia lehetőségeiről, hangsúlyozza a beleegyezés szükségességét, rámutat az algoritmusok és a mesterséges intelligencia által generált képek lehetséges társadalmi hatásaira” – fogalmaznak a művészek.

Hogyan működik?

A NUCA prototípusa egy 3D-nyomtatott kamera 37 mm-es látószögű objektívvel. Amikor elkészít egy képet, a fájlt elküldi egy szerverre, amely Vef és Groß algoritmusaival elemzi a képet. A program leírja szövegesen a kép alanyát, nemét, életkorát, rasszát, fizikai paramétereit. Ezt a leírást a szerver prompt (szöveges utasítás) generálására használja, betölti a jelenlegi legjobb, nyílt forráskódú szöveg-kép generátorba, a Stable Diffusionba. A meztelen képet a Stable Diffusion a Civitai modelljeinek felhasználásával állítja elő, majd egy pillanat alatt hozzáadja a lefotózott személy arcát a mesterséges intelligencia által generált testképhez,

mindez internetkapcsolattól függően átlagosan 10 másodperc alatt elkészül, de már optimalizálják a folyamatot, hogy gyorsabb legyen.

Tudni kell, hogy az utóbbi időben sok botrányt kavart mesterséges intelligenciával vetkőztető alkalmazások valójában nem vetkőztetnek senkit, hanem szinte hibátlanul generálnak egy olyan ruhátlan testet a képbe, amelyik az MI algoritmusai szerint megfelelhet a lefotózott személy adottságainak és pillanatnyi testhelyzetének.

Vef és Groß azt állítják, hogy a NUCA webhelyén található számos álpromóciós videó és kép szándékosan sikamlós, mert a tényleges fogyasztói vágyak szatírái. Bár a kamera a polcról levehető és működik, nem termék, nem akarják árusítani. Viszont szerepelni fog a berlini Nüüdben június 29-én megrendezésre kerülő „Uncanny” című kiállításon.

„Megpróbáljuk kideríteni, hogy az emberek alapvetően hogyan fogadják, mert mi magunk is különbözőképpen reagálunk” – mondta Vef. „Ez egy nagyon problémás téma, ahogyan azt a hírekben is olvashatjuk, hiszen meztelen képeket készítettek Taylor Swiftről, és ott vannak a spanyol gyerekek, akik lemeztelenítették mesterséges intelligenciával az osztálytársukat.”

A NUCA honlapján található videók vidámak, de Vef azt mondja, arra számít, az emberek, különösen a nők, rémülettel fognak reagálni rá.

„Az első személy, akinek megmutattam, nem tudott a mélyhamisítási technológiákról, és nagyon megdöbbent” – magyarázta Vef a 404 Media-nak. „Mások, a barátaim, szórakoztatónak és viccesnek tartották, játszani akartak vele, és több képet készíteni. Szóval sokféle reakció lehetséges.”

A nem konszenzusos mesterséges intelligencia által generált képek már régen képesek erre az aggályos mutatványra – ez a projekt azzal üt, hogy pillanatok alatt elérhetővé teszi egyetlen, könnyen legyártható készülékkel.

Akik nem konszenzusos meztelen képeket készítenek, általában arctalanul és névtelenül teszik közzé áldozataik ruhátlan képeit. A megcélzott emberek – túlnyomórészt nők – azonban beazonosíthatóak, magánéletük megsérül, mert a képeket internetes platformokon terjesztik.

A NUCA kamera ezt a folyamatot egyetlen tárggyal, a fényképezőgéppel összefogja, és a képet készítő személyt a mesterséges intelligencia segítségével a lemeztelenítettel egy helyiségbe helyezi – mondják az alkotók.

A 404 Media megkérdezte Vefet és Großt, hogy jó szándékuk ellenére nem aggódnak-e amiatt, hogy elterjedhet és mások is megvalósíthatják a kamera ötletét.

„Szerintem ennek éppen az ellenkezője történik majd” – mondta Groß. „Ezzel a csavarral, amit a kamerás megoldás nyújt, valójában egy térben kötjük össze a fotózókat és azokat, akikről a kép készül, és így nagyon-nagyon érdekes beszélgetéseket folytatunk a témában.”

„Más mélyhamisítási eljárásokkal ellentétben a NUCA kamera fizikailag összeköti az alkotót és az alanyt, és azonnal megmutatja az eredményt. Megszűnik az anonimitás, játékosságot állít szembe ezzel az eddigi rémálomszerű trenddel.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!