Egeraracsa

2016.07.02. 14:37

Tojáshoz is húshoz is jutnak a lakók

Egeraracsa - Génmegőrző baromfitelepet adtak át a községben szombaton.

Keszey Ágnes

A beruházás a Termelő falu program keretében valósult meg. Ennek  részleteiről V. Németh Zsolt államtitkár szólt:  egyrészt az őshonos baromfifajták tartását, másrészt a szőlőhelyek revitalizácóját  segítik. Manninger Jenő országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta:   a nagyvárosok vonzáskörzetéből kieső falvak  számára ez program a  továbbélésre  és a fejlődésésre is lehetőség. Egeraracsa tíz millió forintos támogatással valósította meg céljait. Mint Dancs László polgármester elmondta: 230 baromfi került az újonnan kialakított fitelepre. Kaczur Zsuzsanna a létesítmény szakmai vezetője hozzátette: programhoz csatlakozó helyiek ingyenesen kapnak majd ötven naposcsibét és szakmai segítségét. A családok így a tyúkok jóvoltából tojáshoz, a fenntartáshoz nem szükséges kakasok levágásával baromfihúshoz is jutnak.

Az egeraracsai létesítmény átadása után a résztvevők megismerkedhettek két szomszéd község: Dióskál és Zalaszentmárton (a három település között szoros az együttműködés) mezőgazdasági programjaival, termelő tevékenységével: gyümölcsös-és szőlőskertjeivel és közösségi helyeivel is, majd a szintén most felújított,  egeraracsai szőlőhegyi pincével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!