Egervár

2016.10.30. 14:03

Emlékhely Egervár plébánosainak - 1799-ig név szerint visszakövethetők

Egervár - A településen és környékén szolgálatot teljesítő lelkipásztoroknak állítottak emléket vasárnap az egervári temetőben.

Magyar Hajnalka

Mint Gyerkó Gábor polgármestertől megtudtuk, régóta foglalkoztatta őket a gondolat, hogy emléket állítsanak a hívek gyámolítóinak.

Kiss Gábor plébános megszenteli az emlékhelyet

Annál is inkább, mivel Egerváron már 1495-ben ferences templom állt, így az itt élők szakrális gondozása - kisebb nagyobb folytonossági hiányokkal - több mint fél évezredes múltra tekint vissza. Ha ilyen távlatokba nem is, de 1799-ig sikerült visszakövetni név szerint az itt szolgáló lelkiatyák sorát. Az érdem a jelenlegi plébánost, Kiss Gábort illeti.

Egervár két néhai plébánosa a helyi temetőben nyugszik, ezért az egyház, az önkormányzat és a Helytörténeti Egyesület úgy határozott, hogy a sírkertben alakítanak ki egy kis emlékhelyet és emléksétányt tiszteletükre. A kaviccsal feltöltött, szegélyezett út mellé helyezték át a két itt eltemetett lelkipásztor sírkövét, s két további gránit lapra felvésték a többiek nevét. Összesen tizenegy név áll a köveken, a szolgálat dátumával kiegészítve.

Mindenszentek közeledte az avatásra is alkalmas pillanatnak ígérkezett, ezért a vasárnapi szentmisét követően a hívek átsétáltak a sírkertbe, ahol a polgármester és a plébános szólt az emlékállításról, majd utóbbi megszentelte az emlékhelyet.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!