Egyéb

2009.06.02. 09:24

Hársfavirág: egészségre ható teakevererék alkotóeleme

Zalaegerszeg - Június a hársfavirágzás és gyűjtés ideje. A hársfavirág évszázadok óta a kamilla után a legnépszerűbb házi szerek közé tartozik. Hatóanyagai között található flavonoid, illóolaj, nyálka- és cserzőanyag.

MTI

A meghűléses betegségekhez is használatos szerről Éder Katalin zalaegerszegi dietetikus beszélt.

- Izzasztó, lázcsillapító, köptető hatású - kezdte a felsorolást. - Enyhíti a köhögést, a hörghurutos panaszokat, mivel oldja a nyákot. Emellett görcsoldó és epehajtó, nyugtatja az egész emésztőrendszert. Illóolaj és egyéb hatóanyagai miatt hatásos idegesség, álmatlanság esetén is. Jó fertőtlenítő és gátolja az érelmeszesedést - tette hozzá.

Gyomor-, bél- és idegerősítő teakeverékek gyakori összetevője, mert fokozza az epetermelést, csökkenti a bél nyálkahártyájának irritációját. Kellemes íze miatt nagyobb mennyiségű folyadék bevitelére is alkalmas, vízhajtó hatású, ami húgyúti gyulladásoknál kedvező. A népgyógyászat szerint jó vértisztító. Külsőleg száj- és toroköblítésre, inhalálásra, illetve a fürdővízhez adagolva használhatjuk. A hársméz pedig pikáns íze miatt nemcsak édesíti, de fűszerezi is az ételt, italt.

Innivalónak két teáskanál szárított virágot forrázzunk le 2-3 deci vízzel és hagyjuk 10 percig lefedve, mielőtt leszűrjük. Izzasztáshoz forrón igyuk. Mivel a szívműködést serkenti, az erre érzékenyek mérsékelten, ne napi rendszerességgel fogyasszák. Virágából, hasonlóan a bodzához, akáchoz, készíthetünk szörpöt is, hangzott a javaslat.

A szép koronájú, illatos virágú, népiesen szálfának, szádokfának is nevezett hárs sokfelé díszíti a parkokat, utcákat. Európában honos fajta, jellegzetessége a kis sárgás virágokat övező világoszöld színű fel- vagy más néven murvalevelek. Ezek papírszerűek, lándzsás nyelv alakúak, afféle légcsavarszerű repítő szerkezetek.

Gyógytea alapanyagaként csak a kis-, illetve a nagylevelű hárs jöhet szóba. Nem szabad összetéveszteni az ezüsthárssal, mert ez allergiát, nyálkahártya-gyulladást okozhat, szólt a figyelmeztetés. A legbiztonságosabban a fajokat a levelük alapján tudjuk megkülönböztetni. Az ezüsthárs leveleinek fonákján - eltérőn a másik két fajtától - nincsenek szőrcsomók és ezüstösen molyhosak. Tehát a fehéres (nagylevelű hárs) vagy vörösbarna (kislevelű hárs) szőrcsomós gyűjthető. Még egy segítség: először a kis- és nagylevelű hárs virágzik két hét különbséggel, utoljára pedig az ezüsthárs követi ezeket.

A hárs sárgás, illatos virágzatát a körülötte lévő fellevéllel együtt gyűjtjük. Fontos, hogy a teljes kivirágzása előtt, amikor kétharmadnyira nyíltak ki, akkor szedjük. Ezt is, mint minden növényt, forgalomtól távol, tiszta helyen, a harmat felszállta után gyűjtsük be. Szellős, száraz helyen, például padláson szárítsuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!