Egyéb

2011.07.08. 09:51

Hogy áll a kilométeróra visszatekerése?

Egy kormánypárti törvényjavaslattal, valamint szakmai szervezetek kezdeményezésével lehetővé válna, hogy több adathoz jussanak a jövőben a használt autót vásárlók.

Horváth A. Attila

 

A hatóságoknak közúti ellenőrzéskor, időszakos vizsgálatkor, forgalomba helyezés előtt és járműhonosításkor kellene továbbítaniuk a kilométeróra adatait a nyilvántartónak. Így meg lehetne akadályozni a kilométeróra-visszatekerést, azt a gyakori manipulációt, amivel az eladók kisebb futásteljesítményűnek, azaz értékesebbnek tüntetik fel az autókat. Az adatrögzítéshez előbb át kell alakítani a Nemzeti Közlekedési Hatóság, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala informatikai rendszerét, ezért javasolta az indítványozó a január else-jei hatályba lépést. (Hétfőn ugyan a parlament elfogadta a törvény módosítását, de a gazdasági bizottság javaslata nélkül, ezért egyelőre az óraállás rögzítéséről nem, csupán a forgalmazási korlátozás megismeréséről született döntés).

További fejlemény, hogy az Autós Nagykoalíció és a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a héten bejelentette: adatbázist állít össze az autók előéletéről. A vásárlók ebből megtudhatják, milyen korábbi hibái, sérülései keletkeztek a használt járműnek.

Az autós társadalom legnagyobb érdekképviseleti szervezeténél, a Magyar Autóklubnál érdeklődtünk a szabályozás várható hatásairól.

- A gépjárművek kilométeróra-állásának visszatekerése valós probléma, de a MAK műszaki hálózatában csak szórványosan jelentkezik, mivel elsősorban a jármű eladásakor és használt autó importja során fordul elő. Állomásainkon, ha fel is merül a gyanú, nincs lehetőség ennek vizsgálatára vagy igazolására - válaszolta az Autóklub jogásza, Gyulainé dr. Tóth Zsuzsa, aki szerint a futásteljesítményt is rögzítő, egységes központi nyilvántartás fontos információforrás lehet. Az adatbevitelnek és a lekérdezésnek ugyanakkor megbízható módon kell működnie.

- Olykor az adásvételt követően merül fel az óra visszatekerésének gyanúja, de ezt nehéz bizonyítani. A jogi eljárást is segítené tehát egy hiteles nyilvántartás, ami védené a vevők érdekeit - tette hozzá.

- Olykor az adásvételt követően merül fel az óra visszatekerésének gyanúja, de ezt nehéz bizonyítani. A jogi eljárást is segítené tehát egy hiteles nyilvántartás, ami védené a vevők érdekeit - tette hozzá.

 

Lóerő rovatunk további hírei itt!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!