Egyéb

2017.02.23. 10:59

21:9 (ultrawide) monitor gamereknek - kötelező ha profi akar lenni (x)

A gamer monitorok jelentős fejlődést mutattak be az utóbbi időszakban; megjelent a 21:9 (ultrawide) monitor gamereknek, amely értelemszerűen olyan képarányt biztosít, ami újszerű és lélegzetelállító élményt képes nyújtani minden gamer számára.

Amióta a mai értelemben vett modern számítógépekről beszélünk, meghatározó jelentőséggel bírtak a játékok.

Sokan elsődlegesen játékra használják a gépeket, így az ő felhasználói igényük jelentősen eltér az átlagos „irodai” felhasználók igényétől. A bestbyte.hu szakértői szerint a 21:9 (ultrawide) monitor gamereknek készült, az ő igényeikhez méretezték, így elsősorban nekik ajánlható.

Mindez nem jelenti azt, hogy az irodai felhasználásra alkalmatlan lenne, hiszen egyetlen felületen egymás mellett megjeleníthető akár két szöveges vagy táblázatos dokumentum is, ami roppant kényelmes munkavégzést tesz lehetővé. Egy ilyen monitor tulajdonképpen alkalmas a kétmonitoros megoldások kiváltására is, noha ezt kétségtelenül a felhasználói szokások és igények határolják be.

A 21:9 (ultrawide) monitor gamereknek készült változata egy hosszú evolúciós folyamat végállomása, pontosabban fogalmazva ma végállomásnak tekinthetjük, de nem lehet kétségünk afelől, hogy a fejlődés nem állt meg és nem lassult. Amíg léteznek számítógépek, mindig lesznek olyanok, akik örömüket lelik a számítógépes játékokban.

A gamer monitorok evolúciója cseppet sem volt zökkenőmentes; a katódsugaras monitorok még aligha voltak nevezhetők kifejezetten gamer monitornak, hiszen egyetlen olyan tulajdonsággal sem rendelkeztek, amelyeket ma a gamer monitorok alapvető jellemzőjének tartunk.

A katód-korszakot lassacskán felváltotta az LCD, amely már sok tekintetben komfortosabb megoldásokkal szolgált. A legnagyobb előnye mégis az volt, hogy a rengeteg helyet szabadított fel az asztalon, könnyebbé vált a mozgatása, kis túlzással már a mobilis jelzőt is rásüthettük. Mivel akkoriban még a TN panelek adták a monitorok technikai hátterét, ezért a képminőség tekintetében nem sikerült nagyot lépni előre.

Továbbra is megoldandó probléma maradt a lassú válaszidő, ami a gamerek számára mindenképpen megoldandó feladatnak látszott. Emellett a zajosodás is kellemetlenséget okozott, így az LCD megoldások nem váltak népszerűvé gamer körökben.

A problémákat az sem árnyalta, hogy oldalirányú és függőleges síkú betekintés során a kép gyakorlatilag nézhetetlenné vált. A színvisszaadás sem javított a helyzeten, a kontrasztarány sem tette jobbá ezeket a monitorokat. Noha átlagos felhasználói igények esetén az LCD monitorok megfelelő választásnak bizonyultak – elsősorban a sokkal kisebb méretüknek köszönhetően -, a gamerek számára ezek az eszközök nem hoztak áttörést

Az igazi áttörésig az úgynevezett IPS panelek megjelenésig kellett várni, ahol a folyadékkristályok az elektromos feszültség hatására a térben együtt fordulnak el, vagyis a monitor sokkal jobb teljesítményre vált képessé nem csak a betekintési szög tekintetében, hanem a színpontosság és a kontrasztélmény terén is.

A gyártók közül az LG volt az egyik leginkább meghatározó szereplő a technológia fejlesztésében és meghonosításában, ahogyan ma is az LG a 21:9 (ultrawide) monitorok szállítója a gamerek részére.

Ezek a csúcskategóriás gamer monitorok akár 1 milliszekundum alá képesek szorítani a válaszidőt, ami hihetetlen kényelmet és gyorsaságot szavatol. Emellett alapvető elvárás a szakadásmentes élmény biztosítása, a torzításmentes élethű színek megjelenítése és a 180 fokhoz közelítő betekintési szög.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!