Egyéb

2015.04.12. 08:23

Tengeri állatok közel 200 millió éves maradványai a Pilisben

Zalaegerszeg - A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban található Ariadne-barlangrendszer kutatói igen sikeres évet zártak 2014-ben - olvasható a magyar állami természetvédelem hivatalos honlapján.

Varga Andor

A termeszetvedelem.hu oldal cikke szerint a kutatási zárójelentés még nem készült el, de már tudható, hogy jelentősen megnövelték az eddig ismert járatrendszert, illetve soha nem látott ősmaradványok tömegét fedezték fel a mészkőfalban.

Az Esztergom közelében, a Pilis-hegységben, a névadó 756 méter magas csúcstól nem messze találhatók a Csévi-szirtek, melyek alig negyed négyzetkilométeres területe alatt húzódik a 14,4 kilométer hosszú és 204 méter mély Ariadne-barlangrendszer. Említett két paraméterével a maga nemében harmadik, illetve negyedik az országban. És e rendszernek része az immár 2,5 kilométer hosszú Ajándék-barlang, melyben az új felfedezéseket tették.

Az ősmaradványokat a barlangot 1991 óta kutató Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület tagjai 160 méteres mélységben találták. A barlangot magába foglaló hófehér, tömött mészkő mintegy 200-190 millió évvel ezelőtt képződött. Az újonan felfedezett barlangszakaszban olyan kőzet van, amelyek sekély, legfeljebb 10 méter mély tengerben képződött, és ott zárta magába a felső-triász földtani kor jellegzetes tengeri puhatestűinek maradványait.

A közel 200 millió éves tengeri állatkert, illetve megkövesedett akvárium leleteinek jó része nem számít ritkaságnak, de a cikk szerzője szerint a tömeges előfordulás, a méret, és a látványos megtartás már nem mindennapi jellemzők. Ráadásul igazi kuriózumnak számítanak azok a nagyméretű csigák, melyek között akár a tudomány számára ismeretlen faj is akadhat. A leleteket a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai vizsgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!