Egyéb

2010.04.06. 02:28

Biokertészet hókuszpókusz nélkül: A jótékony medvehagyma

Azt hittem, a bodzavirágszörp készítése az év első spájzolási teendője.Tévedtem. A medvehagyma vezeti a sort.

Fincza Zsuzsa

 

Én inkább vető típusú kertész vagyok, mint szüretelő, érdekes módon a növények ültetése, nevelgetése jobban érdekel, mint a betakarítása, így aztán a tavasz az igazán kedvemre való időszak. Mivel az ősszel felástam egy jó darab szűz földet, magyarán gyep is, így a föld megmunkálása nem kis feladat elé állított, sőt állít, ugyanis csak annyival küzdöttem meg, amennyire éppen szükségem volt.

Elmondhatom, már csírázik a zöldborsó - különböző fajtákat vetettem, így nem egyszerre érik, sokáig lesz majd friss levesbevaló. Földben a hagyma, a sárgarépa, a petrezselyem és a paszternák. A vegyes növénykultúrának, amelyről eleget prédikáltam már, itt van igazán jelentősége. A hagymát mindig a sárgarépával együtt ültessük, a tapasztalat szerint távol tartják egymás kártevőit. A sárgarépára jó hatással van, ha kapor is nő a közelében. Jó szomszédja még a borsó, a mángold, a hónapos retek, a paradicsom, a tépősaláta.

Fontos, hogy a sárgarépa és rokonsága a vetésforgó második szakaszába kerüljenek, friss trágyával még ősszel sem szabad próbálkozni. A trágyában ugyanis férgek és legyek nyűvei telepednek meg, ezek pedig egyértelmű ellenségei a répaféléknek. A gyökérzöldség a humuszban gazdag, mélyen lazított talajt kedveli, az agyagnál és a lösznél jobban szereti a meleg, homokos földet. Érett komposztot viszont használhatunk, s mivel a sárgarépának káliumra van szüksége, fahamuval is szórjuk meg az ágyást. A gyökérzöldség magja nagyon lassan csírázik, már éppen le is szoktam mondani róla, hogy abban az évben kikel a sárgarépám, amikor közel egy hónap elteltével az első gyengécske levélkék kibátorkodnak a napfényre.

A hagymának, a fent dicsérgetett erdei csemege kerti testvérének, számos fajtája létezik. Még csak a telekek alatt settenkedett a tavasz, amikor Annus néni barátnőmtől már kunyeráltam egy zacskóval a különleges fajtájú csopros hagymájából. Szerintem számított rá, mert eddig minden éven kaptam belőle, de véletlenül mindig megettük az egészet, olyan jó ízű. A hagyma ugyanolyan körülményeket igényel, mint a sárgarépa - különben nem is lehetne őket egy ágyásban nevelni -, a friss trágyát ez esetben is felejtsük el.

Kivételesen most nem panaszkodom az időjárásra. A húsvéthétfői locsolás pedig külön jót tett a kiskerteknek.


Szép otthon rovatunk további cikkei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!