Biokertészet hókuszpókusz nélkül: Ajándék a téltől

2009. december 22., 04:28 szerző: Fincza Zsuzsa, zaol.hu
Mi besenyőiek mindig tudjuk, honnét fúj a szél, csak elnézünk a kőolaj finomító felé, s a kéményekből, valamint számos egyéb helyről bodorodó gőzből, gázból előre sejtjük, milyen lesz a napunk.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0
Mi besenyőiek mindig tudjuk, honnét fúj a szél, csak elnézünk a kőolaj finomító felé, s a kéményekből, valamint számos egyéb helyről bodorodó gőzből, gázból előre sejtjük, milyen lesz a napunk. Vasárnap reggel örömmel állapítottuk meg az utcabeliekkel, hogy megfordult a szél és déli légáramlás kezdődött, így tiszta, friss levegőben szórhattuk el a tekintélyes mennyiségű havat, ami sötétedéstől pirkadatig lehullott. Jó kis fizikai munka, úgyis eltunyultunk már egy kicsit - állapítottuk meg Erzsivel, aki a szomszédban igyekezett versenyt lapátolni velem.

 

A járda és a kocsibejáró csak bemelegítés, az udvar nagyobb falat, út kell a garázsig, a műhelyig, a nyári konyháig s a fatároló pajtáig. Közben kétszer berohantam a lakásba megmelengetni a kezemet, engedtem rá a hideg vizet, miközben dörgöléssel igyekeztem helyreállítani a vérkeringést az ujjaimban. Nagyon kell vigyázni, nehogy meleg érje ilyenkor a fagyos testrészt, mert, mint édesanyám szokta mondani beleáll a fájás.

A kertész legszorgalmasabb segítői megérdemlik a téli kosztot - ZH fotó: Fincza Zsuzsa


A munka befejezéseként utat lapátoltam a birskörtefáig, szép tiszta ufókört alakítottunk ki körülötte, majd a konyhaablak előtt álló csüngő eperfáig törtettünk, alatta is megtisztítottuk a terepet. A többes szám Artúrt, a nyomomban lábatlankodó pulinkat jelzi, aki tán azt gondolja, lehet, hogy valami rettenetes szörny rejtőzködik a hó alatt, de támadás esetén ő majd jól megvédelmezi a szeretett élőlényt, aki - ebben egészen biztos - a kiskutyája számára lapátol játszóösvényt a hóban. Pedig harmadik teles puli létére már tudhatná, kizárólag tollas barátaink miatt tüskénkedünk a fák környékén, azokon lógnak ugyanis a madáretetők, amiket naponta legalább kétszer feltöltünk. Az apróbb szárnyasok egyelőre napraforgómagot kapnak, a rigóknak a fa alá almát is rakunk, ezek közül Artúr rendszeresen eloroz egyet és elássa a kedvenc hortenziabokra alá.

A nálunk állandó munkaviszonyban szorgoskodó cinegék mellett az első havas napon megjelentek a pintyek, a zöldikék, a vörösbegyek, a tengelicék és férjem kedvencei, a meggyvágók is.

Amúgy nem lehet elégszer hangsúlyozni a madarak hasznát, hiszen legszorgalmasabb kerti segítőtársaink. Egyetlen cinege pár nyáron 30 kiló hernyót is összehord fiókái táplálására. A feketerigó ugyan megdézsmálja a gyümölcsöt is, de főleg férget, hernyót, rovart fogyaszt, így ő is szívesen látott vendég a téli madármenzán.

Mint karácsonyi üdvözlőlap a hófedte kert, s munka után édes a gyönyörködés benne. De ajándék volt egyébként is a nap - a tiszta, friss levegő mellett szikrázó napsütés tette emlékezetessé az első sétát a behavazott birodalomban, az érintetlen, patyolattiszta hótakarón csak a mi lábnyomunk látszott.

Mindig a cseresznyefákkal kezdem az üdvözlést, az egyik kedvenc téli pihenőhelyem, nekitámasztom a hátamat az egyik fa törzsének és süttetem az arcomat a nappal - mintha valami kis meleget is éreznék a mínusz 17 Celsius-fokban!

A vastag hópaplan alatt az ősszel ültetett facsemeték is biztonságosabban vészelik át a telet, de a fenyőfatanoncokról levertem a havat, le ne törje a gyenge ágakat a súlya!

Hogy haszna is legyen a sétának, levittem a komposztra az összegyűjtött konyhai hulladékot - krumpli-, hagyma-, almahéjat és a hozzájuk hasonló maradékot. Egy kis hóval betakartam, mert a nyárfán gubbasztó varjúgyülekezet erősen arrafelé sandított, s gondoltam, tán az ő begyüknek sem tenne jót az erjedő kenyérféleség, amit ugyebár a madáretetőkbe is tilos tenni. Fél óra múlva megállapítottam, a varjaknak is megvan a magukhoz való eszük - kikaparták a hó alól az összes ehető maradékot, csak a liszteszacskót és az újságpapírt hagyták meg, amibe a krumlihéjat csomagoltam. Naná, hogy a száraz kenyeret is felfalták. Hát ők tudják. Majd károghatnak szódabikarbónáért.További érdekességeket talál SZÉP OTTHON rovatunkban! Klikk IDE!

Fincza Zsuzsa, zaol.hu

2009. december 22., 04:28 szerző: Fincza Zsuzsa, zaol.hu

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...