Hagyományőrző Társulat

2011. május 09., 12:23 szerző: Sinkovics Eta
Az Egerszeg Fesztivál vendége lesz a kassai BütyKölök Társulat, tagjai a Felvidék kézműves hagyományaiba nyújtanak bepillantást.
Leleményes nevükből is következtethető, közük van a gyerekekhez. A kassai Árvácska gyermektánccsoport tíz éve bővítette tevékenységét kézműves foglalkozásokkal, tudtuk meg Bocsárszky Attilától, a Társulat egyik tagjától. Egyébként ő maga színész, a Kassai Thália Színházban játszik, s minthogy egykor a bőrdíszművességet is kitanulta, ebbéli tudását adja át. Szavaiból kiderült, az ötfős társulatban a fafaragó elsősorban festő és tanár, a fazekas kolléga is képzőművészetet tanít. Az Árvácska koreográfusai, a Pribék házaspár hozta létre a gyerektábort, s ők folyamatosan hozzájuk csapódtak. Főleg Gömör és Abaúj régiók hagyományaiból táplálkozva ismertetik meg szakköri formában a kassai magyar gyerekeket az említett mesterségekkel, a játékkészítéssel kiegészítve. Öt éve a Miskolc melletti Göncruszkán - a település Kassától 30 kilométerre fekszik - létrehozták saját telephelyüket, ahol nyári táborokban a régi népszokásokat is felelevenítik. Bocsárszky Attila színész jártas a bôrdíszmûvességben is

- A zalai népművészekkel első alkalommal találkozunk, örülünk, hogy bemutatkozhatunk a város rendezvényén. Elsősorban a gömöri és a bodrogközi népművészetet képviseljük, s azt gondolom, ahogy én szeretném látni és megtanulni a zalai hagyományokat, úgy bizonyára a zalai ember is kíváncsi arra, milyen volt a Felvidék népi mintavilága - fogalmazott Bocsárszky Attila.

A bemutatókon, foglalkozáson készült tárgyak az általuk művelt mesterségekből nyújtanak ízelítőt, s így lesz Zalaegerszegen is. Számos helyre hívják őket, többek közt falunapra, az ilyen jellegű rendezvény Kassa környékén is egyre gyakoribb. Ahogy Bocsárszky Attila tapasztalja, a népművészet különböző ágai Szlovákiában is reneszánszukat élik, a gyerekeken keresztül a felnőttek körében is mind népszerűbb a hagyományos mesterségek megismerése, elsajátítása.


A Felvidék népművészetének hímzését, viseletét, csipkéjét és a gömöri fazekasságot ismerik az egyesületünk mesterei, s mi is érdeklődéssel várjuk, hogy a kassai csoporttal felvegyük a személyes kapcsolatot – mondta Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke


További infók a fesztiválról itt!

Részletes program

Sinkovics Eta

Facebook