Egyéb

2009.11.09. 08:29

Hölgyek, fitt állapotban

Nagykanizsa - A legújabb kutatások is igazolták, hogy keveset mozgunk. Wilhelm Márta pécsi kutató például azt derítette ki, hogy a nők több mint 40 százaléka, a férfiaknak pedig harmada soha, vagy ritkábban mint hetente végez testmozgást.

Szalabán Attila


 - Úgy döntöttünk, különböző testmérésekkel, állapot- és egyéb vizsgálatokkal, valamint táplálkozási kérdőívvel igyekszünk választ adni a kutatás fő kérdésére, tehát arra, hogy milyen állapotban vannak a célcsoportba tartozó hölgyek - ecsetelte Wilhelm Márta. - Összesen 53 embert vontunk be a kutatásba, közülük 35-en tartoztak a 45-55 év közötti korosztályba.

A vizsgálaton belül következetesen elkülönítették a 45-55 (nevezzük őket fiatalabbaknak), illetve az 55-65 éveseket (legyenek a továbbiakban idősebbek), adataikat külön rögzítve. Előbbiek testtömege egyébként átlagban 67,28 kilogramm volt, utóbbiak valamivel soványabbnak bizonyultak, 64 kilogrammos átlagot produkáltak.

A vizsgálat eredményeit nemzetközi orvosi normákhoz viszonyította a kutató. A vér oxigénszintjét vizsgálva így például kiderült, hogy a 45-55 év közötti hölgyek 39,2-es átlagmutatója alig marad el a kiválónak tekinthető 40 ml/kg/min szinttől. Terhelték is a vizsgálati alanyokat, a fiatalabbak 20 percet, az idősebbek 15 percet töltöttek futószalagon. Közben pedig műszerek mérték a pulzusukat, s a magyar nők ismét várakozáson felül szerepeltek. Míg ugyanis a várható maximális pulzus 220 lett volna, egyik hölgyé sem érte el azt: a fiatalabbak 171-es, az idősebbek pedig 161-es pulzust produkáltak. Terhelés után pedig rohamosan süllyedt vissza a mutató a normális szintre, jelezve, hogy a vizsgálatba bevontak szíve jól működik.

- Kiválóak lettek az eredmények, melyek azt mutatják, hogy még világviszonylatban is jó egészségi állapotnak örvendenek a magyar nők - magyarázta az előadó. - Természetesen vizsgáltuk mindennek a hátterét is, kérdéseket téve fel a vizsgálati alanyok táplálkozási szokásairól.

Nos, a kutatók megállapíthatták, hogy az asszonyok többsége tudatosan táplálkozik, s ügyelnek arra, hogy napi kalória bevitelük alacsony szinten maradjon. Zöldség és gyümölcsfogyasztási szokásaikat is megfelelőnek minősíthették a szakemberek, s mint kiderült, a megkérdezettek többsége rendszeresen főz, naponta legalább egyszer meleg ételt eszik.

Egyértelmű konzekvenciaként szűrhető le, hogy napi 20–60 perc gyaloglás, tehát egy alacsony intenzitású fizikai aktivitás csökkenti a testzsírtartalmat, a vérzsírszintet, normalizálja a vércukrot. Ugyanakkor nő a vér oxigén felvevő képessége, valamint a csontsűrűség. Nagyon fontos tehát a wellness.


További érdekességek ÉLETMÓDI rovatunkban. Klikk IDE! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!