Mit kell tudni a miómáról? (x)

2016. október 27., 14:20 szerző: Piltman-Horváth Barbara forrás: PLT
A miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú, szolid daganatok, melyek a fogamzóképes korú nők mintegy 20-25%-át érintik. Leggyakrabban a 35. életév után fejlődnek ki. A változókorra a nők legalább felénél eltérő számú és méretű mióma van jelen. Mit kell tudni erről a sokakat érintő, az életminőséget jelentősen befolyásoló elváltozásról? Mit tehetünk, ha érintettek vagyunk? Hogyan éljünk teljes életet?
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 1
G->reklam_mentes: 0

A miómák a méh izomrétegében alakulnak ki. A miómák igen lassan növekednek a méh falában vagy felszínén, és kötőszövetből, valamint simaizomszövetből állnak. Méretük igen változó, lehetnek néhány milliméteresek, de akár a hasüreg jelentős részét is kitölthetik. A miómák kialakulásának pontos mechanizmusa és a növekedés ütemét befolyásoló tényezők ma még sajnos nem teljesen ismertek. Valószínűsíthető, hogy a genetikai tényezők mellett hormonális háttere is van. Leginkább a petefészek rendellenes működésével hozzák kapcsolatba és többek között az ösztrogén illetve a progeszteron szintjének ingadozására vezetik vissza. Erre utal, hogy menopauzában a petefészek eltávolításával vagy a változókor mesterséges gyógyszeres előidézésével a daganatok növekedése megáll, méretük csökken.

A MIÓMÁK TÜNETEI

A miómák gyakran tünetmentesek, felfedezésük sokszor véletlenül történik, például egy nőgyógyászati szűrővizsgálat vagy ultrahangos vizsgálat során. A panaszok megjelenése és súlyossága elsősorban a miómák elhelyezkedésétől és méretétől függ. A miómák súlyos menstruációs panaszokat okozhatnak, és a ciklus közbeni vérzések is gyakoriak. Az erős vérzések hosszabb távon sápadtsággal, fáradtsággal és általános levertséggel párosuló vérszegénységet okozhatnak. A miómák gyakran görcsös fájdalmakkal is járnak, különösen a havivérzések során. Lehetséges tünetei: a has térfogatának feltűnő növekedése, gyakori vizelési inger és/vagy vizeletürítési zavarok, székrekedés. Az elváltozások fájdalmas nemi aktust, meddőséget, terhességi szövődményeket vagy vetélést is előidézhetnek.

A MIÓMA KEZELÉSE

A megfelelő kezelési módszer megválasztásához mindenképpen nőgyógyász szakemberrel kell egyeztetni, mely során az alábbi tényezőket is figyelembe kell venni: a miómák mérete és elhelyezkedése, növekedésének sebessége, a panaszok típusa, erőssége és gyakorisága vagy a fájdalomérzet. Tünetmentes mióma esetén elégséges lehet a rendszeres nőgyógyászati és ultrahangos ellenőrzés.

A panaszokat okozó miómák esetében a sebészeti eljárásokon kívül lehetőség van a miómák okozta tünetek gyógyszeres kezelésére is. További részletes információért, kérjük, forduljon nőgyógyászához!

 

Megkérdeztük a hölgyeket, mit tudnak a miómáról

 

Újhelyiné Simon Zsuzsanna
Hallottam már a miómáról, tudom mit jelent. Rendszeresen járok nőgyógyászati szűrésre, mást
nem teszek a betegség elkerülése érdekében, de bízom benne, hogy ez elegendő prevenció.
Sárrétiné Henn Anita
Hallottam már a betegségről, felvilágosítottak róla. Szűrésre rendszeresen járok a nőgyógyászomhoz.
Schindler-Stahl Kitti
Nem hagytam még ki az évi egyszeri nőgyógyászati vizsgálatot, és természetesen hallottam már a miómáról.Azt hozzá kell tenni, hogy érzékeny volt a téma, nehezen vállalták a nyilatkozatot képpel együtt. Volt, akit műtöttek is a betegség miatt, ő megerősítette, hogy igaz, amit a televíziós reklámban is láthatunk, hogy rontja az életminőséget, fájdalmas görcsöket okoz és rossz közérzetet, de ő sem szeretett volna képet vállalni.

A betegségről alapvetően kevesen tudnak, csak hallották már valahol, leginkább mostanság, a tv-ben látható reklámkampányból értesültek róla.

 

Piltman-Horváth Barbara

2016. október 27., 14:20 szerző: Piltman-Horváth Barbara forrás: PLT

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...