Piskótát később a babának

2010. augusztus 16., 08:26 szerző: Kerkai Attila, Sinkovics Eta
Olvasónk úgy emlékszik, régen a kisbabáknak 5-6 hónapos koruktól már adtak az anyukák reszelt almát babapiskótával. Most azonban azt hallotta, a babapiskótát csak később szabad a kicsik étrendjébe felvenni.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0
Az információt megerősítette Tóth Lenke regionális vezető védőnő is.

- Az elveink szerint a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás a legfontosabb a baba számára. Tudományos tények, vizsgálatok támasztják alá, hogy az anyatejjel táplált csecsemők egészségesebbek, s kevesebb allergiás megbetegedés fordul elő náluk. Féléves kor után lehet elkezdeni a szoptatás mellett a kiegészítő táplálás bevezetését, hiszen ekkor megváltozik a baba folyadék- és kalóriaigénye - hangsúlyozta a szakember. Ekkor kerül a csecsemő étrendjébe a főzelék is, aminél fontos a fokozatosság betartása. Amikor már beépül az étrendjébe, akkor lehet bevezetni a következő félét - így kiszűrhetők az ellenérzések és az allergiás reakciók.

- Az utóbbi időben az allergiás megbetegedések száma rohamosan megnőtt a felnőttek körében, kiderült, több olyan allergén is létezik, amiről korábban nem feltételeztük. Ezek közé tartozik a glutén is. Szintén kutatások bizonyítják, a glutént semmiképp sem ajánlatos a baba hat hónapos koránál előbb bevezetni. Ha szopik, és mellette főzeléket, gyümölcsöt kap, nincs szüksége babapiskótára. Egyéves kor után adható, s ma már kapható tehéntej és tojásmentes, valamint rizslisztből készült is - tájékoztatott Tóth Lenke. Hozzátette, a tízóraira vagy uzsonnára kínált glutén tartalmú táplálékot kenyér, kifli formájában is megkaphatja a kisbaba. Felhívta a figyelmet arra is, ahol a családban előfordul allergiás megbetegedés, ott kellő körültekintéssel és a szakemberek tanácsának figyelembevételével célszerű a kisgyereknél az új élelmiszereket bevezetni, és minél későbbi időpontban, amikor fejlettebb az immunrendszere.

Kerkai Attila, Sinkovics Eta

2010. augusztus 16., 08:26 szerző: Kerkai Attila, Sinkovics Eta

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...