Testünkért, lelkünkért

Tudta? A művészetterápia és a gyógytorna nagyszerűen kiegészíti egymást

2009. december 21., 08:39 szerző: zaol.hu, Péter Gyöngyi
A művészetterápia és a gyógytorna jól megfér egymás mellett, mi több, remekül kiegészíti egymást. Ráadásul e foglalkozások mindenki számára hasznosak lehetnek, hiszen kinek ne lenne szüksége manapság egy kis önbizalomra?
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0
A gyarapodó kilókkal általában csökken az önbizalom, az életmódváltáshoz pedig néha elkél a segítség. Jelentős túlsúllyal, hosszú, mozgásszegény időszak után jobb, ha körültekintően kezd sportolásba az ember, például egy gyógytornász tanácsai mellett. És ha az évek soránaz önbizalom is odalett, utat mutathat a művészetterapeuta. Ez persze csak egy a közös pontok közül, ahol a kétféle tevékenység találkozik. Lorencsics Krisztina és Németh Zsuzsanna tapasztalata, tudása azt mutatja, mesterségeik gyerekeknél és felnőtteknél is sokkal szélesebb körben alkalmazhatóak, mint azt a nagyközönség elsőre gondolja.

Mindenki harmóniára vágyik: Lorencsics Krisztina és Németh Zsuzsanna a sikerért adott esetben ötvözi a két mesterség eszközeit is - ZH fotó: Pezzetta Umberto
- A művészetterápia tulajdonképpen személyiségfejlesztés, melyhez a művészetek eszközeit használjuk. A könyv, a zene, a festés mind alkalmas arra, hogy érzéseket provokáljunk, így olyan tudatalatti tartalmak kerülnek felszínre, mint például az, miben jó valaki, mi az, amin változtatnia kellene, hogyan tud egy konfliktust, egy helyzetet megoldani - avatott a hazánkban még némi távolságtartással kezelt műfaj rejtelmeibe Lorencsis Krisztina terapeuta. - A zenéről vagy a rajzról folytatott beszélgetést lehet úgy irányítani, hogy az önfelismeréshez vezessen. Ha szorongok, ha megfelelési kényszerem van, nem az a megoldás, hogy bekapok egy gyógyszert... Az önismeret, az én-erősítés mellett különböző szomatikus betegségek esetén is hasznos a művészetterápia alkalmazása. Bizonyított, szakmailag alátámasztott tény, hogy meghatározott zene hallgatása és a hatására előtörő érzések megbeszélése csökkenti a kemoterápia mellékhatásait. A muzsika a várandós anyukának és gyermekének is jót tesz, Fischer Ádám például alkalmazza egy fővárosi klinikán. Nem mindegy persze, ki milyen dallamot választ, létezik olyan relaxációs zene, melynek üteme árt a szívbetegeknek.

Előnye az efféle terápiának, hogy semmiféle előképzettség nem szükséges hozzá, pálcikaember, sajátos forma, színfolt is kerülhet a lapra vagy adott esetben a falra.

Nemcsak betegeknek hasznos az ilyesfajta tevékenység, de megelőzésre is kiváló. Mindenki kiegyensúlyozott, harmonikus életre vágyik, ám a bennünket érő hatások miatt ezt nem könnyű megteremteni. A napi stressz jelentős károkat okozhat a szervezetben, jobb, ha nem várja meg az ember a fizikai tüneteket. A művészet erejéhez hasonlóan a mozgás szintén pozitívan hat.

- A gyógytorna ugyan már jól ismert dolog, ám a többség kizárólag a mozgásszervi betegségekhez köti, pedig ezen kívül még számtalan, populárisabb válfaja is van. Foglalkozom például szorongás- és stresszoldó tornával, masszázzsal, relaxációval - fogalmazott Németh Zsuzsanna. Hozzátette, létezik módszer a gyógyszerek mellékhatásainak, a betegségtünetek kezelésére, az egyensúly- és koordinációs fejlesztésre.

A két szakember - a Zala Megyei Kórházban már régóta munkatársak - külön-külön is a hozzájuk betérők rendelkezésére áll, de van egymásra épülő, illetve közös, a két mesterség eszközeit ötvöző programjuk is, az úgynevezett kommunikatív mozgásterápia.


AZ ELŐZMÉNYEKRŐL
A művészetterápia szó talán még ma is „misztikusnak” hangzik, pedig már a XIX. század második felében foglalkoztak vele. A XX. század elején Freud, Jung és követőik rendszeresen elemezték a betegek alkotásait. Később aztán nem csak pszichés betegeknél alkalmazták, egyre szélesebb körben terjedt el, hiszen mindenki életében lehetnek olyan időszakok, amikor a lelki egyensúlyhoz szüksége van segítségre. Hazánkban a Pécsi Tudományegyetemen 2004-ben indult képzés.


zaol.hu, Péter Gyöngyi

2009. december 21., 08:39 szerző: zaol.hu, Péter Gyöngyi

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...