Egyéb

2010.09.21. 09:03

Védelem a hideg ellen

Hűvösödik az idő, nem árt gondoskodnunk ablakaink szigeteléséről. Többféle megoldás közül választhatunk, melyek révén akár a fűtési költségeken is tudunk spórolni.

zaol.hu

 

 

- Igaz, a fa az idő előrehaladtával vetemedik, a passzítás már nem tökéletes - folytatta a szakember, jelezve, hogy a fának hátrányai is vannak. - A réseken szabadon áramlik be a külső, ilyenkor, ősszel, illetve télen természetesen sokkal hidegebb levegő, nyáron pedig az utcai por, a kosz és az esővíz. Mindezt megakadályozza egy jó szigetelés. Többféle verzió ismert: lehet vásárolni öntapadós szivacs- és gumiszigeteléseket is. Ezek az anyagok azonban a napfénytől, hőtől egy idő után elveszítik rugalmasságukat. Ha bezárjuk az ablakot, összelapulnak ugyan, de úgy is maradnak. Ha pedig már nincs szükség rájuk, s eltávolítanánk őket, húzzák magukkal a festéket is. Ma már léteznek jobb megoldások - mondta a szakember.

 

Példának okáért, ott van a falcszigetelés: egy rendkívül rugalmas szilikonhengert építenek be az ablak nyíló szárnyaiba, melyekbe előtte egy 4-6 miliméteres horonycsatornát marnak géppel. Ebbe kapaszkodik bele halszálkás részével a szigetelés. Mivel a szilikon nagyon rugalmas, sokáig, 10-15 évig is bírja a strapát, festéskor könnyedén ki lehet venni, azután pedig egyszerűen visszahelyezhető. A szakember szerint 15-20 százalékos fűtésköltség-megtakarítás érhető el vele, s megszűnik az ablakpárásodás is, ami jelentősen károsíthatja a faanyagot.

 

 

 

 

Szép otthon rovatunk további hírei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!