Életmód

2014.05.24. 08:25

Ne sárgulj be! – kampány a hepatitis „A” vírus ellen

Zala megyében csak elvétve fordul elő hepatitis „A” fertőzés, ám az országban növekszik a megbetegedések száma. Május elején ezért megelőző kampány indult, Ne sárgulj be! címmel.

Magyar Hajnalka

Míg a 2000-es évek elején Magyarországon mindössze néhány száz beteget regisztráltak, tavaly összesen 1074 hepatitis „A" fertőzöttet diagnosztizáltak, hétszer többet, mint a korábbi évek jellemző kumulatív középértéke.

A hepatitis „A" fertőzések gócpontjai lehetnek az iskolák és az óvodák, hiszen a gyerekek a higiénés szabályokat kevésbé tartják be. Ezen túl a tömegközlekedés során, közintézményekben és közterületeken, nyilvános mosdókban is könnyebben megfertőződhetünk. A vírus sárgasággal járó májgyulladást okoz. A kórokozó szájon át, széklet útján terjed, de a fertőzést közvetíthetik mosatlan zöldségek, gyümölcsök, fertőzött élelmiszerek, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött ételek, vagy szennyezett víz.

Az alapvető higiénés rendszabályok betartásával ugyan csökkenthetjük a hepatitis „A" vírussal történő megfertőződés esélyét, azonban biztos és hosszú távú védelmet védőoltással szerezhetünk. Két adag vakcina felvételével több mint 30 évre szóló védettség érhető el. A hepatitis „A" elleni vakcina nem szerepel a kötelező védőoltások között, a hepatitis „B" vírus ellen azonban 1999 óta kötelezően oltják a 13 éves fiatalokat. Így jelenleg a 29 évesnél idősebbek a legveszélyeztetettebbek, de a 13 évesnél fiatalabbak is fogékonyak lehetnek. Számukra érdemes a kombinált vakcinát választani, mely az „A" és „B" típusú májgyulladás ellen egyaránt hosszútávú védelmet biztosít.

A mediterrán térségben és az arab világban szintén gyakori a hepatitis „A", így a külföldre utazók is veszélyben lehetnek. Az Egészségügyi Világszervezet Törökországba, a balkáni régióba és az észak-afrikai országokba ajánlja a hepatitis „A" és „B" elleni védőoltások felvételét. Érdemes tudni, hogy a Földközi-tenger kagylóinak mintegy 40 százaléka hepatitis „A" vírussal fertőzött, így veszélyesek lehetnek a nem kellően átsütött, megfőzött tengeri ételek. Ahol a csapvíz nem iható, előfordulhat, hogy nem megbízható vízből készítenek jégkockát, koktélt, gyümölcslét, fagylaltot, amely így a hepatitis „A" közvetítőjévé válhat.

Utazás előtt érdemes az oltóközpontokban tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!