Életmód

2016.07.17. 15:25

A babérlevél dicsérete - Aromája mellett gyógyhatásaira is számíthatunk

Zalaegerszeg - Teremjen mindenkinek babér! - a jókívánság nem csak a dicsőségre érvényes, a növényt más miatt is érdemes a közelünkben tudnunk.

Magyar Hajnalka

Egyfelől mert a krumplifőzelék, a székelykáposzta vagy a vadpác elképzelhetetlen nélküle, másrészt, mert a népi gyógyászat szerint különböző nyavalyáinkat is enyhítheti.

A források szerint már a rómaiak is éltek gyógyhatásaival Fotó: Magyar Hajnalka

Főzésnél ügyeljünk rá, hogy csak az utolsó szakaszban kerüljön az étekbe, különben kesernyést ízt ad neki. Gyógyászati célra állítólag már a rómaiak is használták a belőle kinyert olajat, gomba- és baktériumölő hatása miatt. Komolyabb fertőzéseknél persze nem helyettesítheti a gyógyszereket, de kisebb zúzódások, rovarcsípések kezelésére a friss gyógynövény is bevethető.

A babérlevélből nyert olajjal való bedörzsölést ajánlják még ízületi gyulladásokra, ha pedig fürdővízbe öntjük főzetét, az segíti a relaxációt, az éjszakai nyugalmat. Sőt, a szétmorzsolt babérlevél állítólag a csótányokat is távol tartja a konyhától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!