Életmód

2017.01.15. 16:50

A betegség megelőzhető, csak jól be kell öltözni

Zalaegerszeg - A hideg tél beköszöntével sok kisgyermekes anyuka áll a dilemma előtt: mikor lehet kivinni a csemetét és hogyan kell felöltöztetni, hogy meg ne betegedjen.

Kiss Gyöngyvér

Többek között erről kérdeztük Nagyváradi Szilvia védőnőt.

A levegőztetés a csecsemők és kisgyermekek egészséges fejlődésének és napirendjének kiemelt része. Ez evidens egy-egy szép napon, ám fagyos, vagy ködös, latyakos időben már nem egyértelmű a helyzet. Mint Nagyváradi Szilvia elöljáróban elmondta, télen az újszülötteket nem szabad kivinni, mindenképpen csak a lakást szellőztessük, és amíg szellőztetünk, addig a babát egy másik szobába vigyük át. 4-6 hetes kor között már felöltöztetve, ablakot rányitva lehet levegőztetni a csecsemőket, azonban kivinni őket igazán csak hathetes kor után javasolt.

- A fagypont alatti hőmérséklet esetén legfeljebb csak 1 órát tartózkodjunk odakint. Amennyiben pedig már mínusz 5 foknál is hidegebb van, a nagyobbacskákat sem javasolt levegőztetni - taglalta a szakember, hozzátéve, a napszak sem mindegy. A hűvös időjárást, ködös, párás, szeles időt jobb elkerülni, mondhatni a nyári kánikula tiltólistás déli órái lesznek télen a legkedvezőbbek. A réteges, időjárási viszonyoknak megfelelő öltözék ilyenkor nagy hangsúlyt kap.

- Kiemelt figyelmet kell fordítani a kezek és a fülek védelmére, így a fülvédő, homlokvédő sapkát, illetve amennyiben a baba megtűri, a kesztyű is fontos viselet. Mivel ez utóbbit nem igazán szeretik a gyerkőcök, javaslom, hogy takaró alá rejtsék a kezecskéket is, vagy az overall ujját hosszabbra lehet hagyni - emelte ki Nagyváradi Szilvia. A ruházatot részletezve egyébként réteges öltözéket, azaz hosszú ujjú bodyt, esetleg harisnyát, rugdalózót és meleg overallt, vagy bundazsákot és sapkát ajánlott a védőnő. Totyogóknak pedig mint mondta, elég az overall alá adott alsóruházat, harisnya és pulóver.

- Kisgyermekeknél a fagyos utakra elkel a hótaposó bakancs, ami praktikusan vízálló, hiszen egy-egy tócsa mindig felkelti a gyerekek figyelmét. Az apróknak tegyük fel a babakocsira a lábzsákot, hiszen a mozdulatlan végtagok könnyen felfázhatnak - magyarázta a védőnő. Ezzel kapcsolatban felmerült a kérdés, miszerint igaz-e, hogy a hidegben a hordozás előnyösebb a babakocsizásnál. Sokan képviselik ezt az álláspontot, magyarázatként azzal szolgálva, hogy az előbbinél az anyuka testmelege is fűti valamelyest a gyermeket.

Szilágyi Aliz Alma (8 hónapos) Nagyváradi Szilvia védőnővel  Fotó: A szerző

- Elfogadom, de a kényelmét nehezen tudom elképzelni. Mivel a gyermek lába a kendőből, kenguruból is kilóg, így az anyukának kell vastagon felöltözni, s amint bemennek valahová, már ki is kell bontani a gyermeket, hogy ne izzadjon bele a hordozóba, illetve kilépve a helyiségből, ne fázzon meg. Sajnos láttam példát, hogy egészen pici újszülöttel, nagy bevásárlóközpontban vastag sapkában, téli overallban volt a gyerkőc, anyuka télikabátban Pedig ettől egy kisbaba akár be is lázasodhat.

S bár - ahogy a szakember fogalmaz - a betegségeket meg tudjuk előzni, ha jól beöltözünk, de testünk fedetlen részeként biztosan megmarad az arcunk. Nagyváradi Szilvia tanácsait megfogadva azonban az sem marad védtelenül:

- Séta előtt 20 perccel bőrvédőkrémmel ajánlott bekenni. Nagyon jó készítményeket fejlesztettek ki, amelyek direkt erre a célra szolgálnak, de akár egy A-vitaminos popsikrémmel is be lehet kenni a kis arcocskát, azzal is megvédhetjük a bőrt a kiszáradástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!