Életmód

2015.06.28. 08:49

A bőr sosem felejt: Dr. Papp Malvina bőrgyógyász főorvos az okos napozásról

Nyakunkon a nyár, jön a szabadság, a strand, mi meg penészvirág fehérségű bőrrel szégyenkezünk a napbarnította sokaság között. Jön a gyors napozás, meg a szolárium, de milyen áron?

Arany Horváth Zsuzsa

– Mielőtt rossz hírét keltenénk, szögezzük le, a napfénynek számtalan a jótékony hatása, D-vitamint juttat a szervezetünkbe, javítja a hangulatunkat és így tovább – szögezte le elöljáróban a bőrgyógyász szakorvos. – Emellett a hátrányaival akkor kell számolnunk, ha túlzásba visszük a napozást. Az alapszabályt nem lehet elégszer hangsúlyozni: 11 és 15 óra között tűző napra kifeküdni tilos. De a többi napszakban is maximum fél vagy egy órát napozzunk, hozzá pedig nagyon ajánlom a fényvédők használatát. A saját bőrtípusnak megfelelőt válasszon mindenki. A legveszélyeztetettebbek a fehér bőrű, szeplős, vörös hajú emberek, nekik 10 percnél több időt nem ajánlatos a tűző napon tölteni. A barna bőrűek, barna szeműek, fekete hajúak jobban járnak, de hát ők meg amúgy is barnák. A kisgyermekeket egy éves korig nem szabad napoztatni, például a strandon tűző napon soha ne homokozzunk velük.

A felvilágosításnak köszönhetően szerencsére ma már egyre többen fordulnak bőrgyógyászhoz, hogy ellenőriztessék anyajegyeiket. Ez elengedhetetlen a kóros folyamatok megelőzéséhez. Különösen abban az esetben, ha valamiféle változást fedezünk fel az anyajegyek alakjában, színében. Annak, akinek ötnél több festékes anyajegye van, indokolt az évenkénti szűrővizsgálat – figyelmeztet dr. Papp Malvina bőrgyógyász szakorvos. Fotó: Pezzetta Umberto

– Az első 18 évben ne égjünk hólyagos vörösre, ugyanis a szervezetünkben a napfénydózis összeadódik, elraktározódik – folytatja dr. Papp Malvina. – A késői hatás a felnőttkorban jelentkezik. A festékes anyajegyből kiinduló melanoma felfedezésekor mindig kiderül, volt leégési előzmény.

Pedig a napozási alapszabályok betartásával a bőrrákos elváltozások előfordulását csökkenteni tudjuk. A nap hatására kétféle bőrdaganat alakulhat ki. A nem festékes anyajegy elváltozás műtéttel megoldható, jóindulatú. Ám a festékes anyajegyből kiinduló nagyon veszélyes, a daganatfajtákat tekintve a halálozási ráta szerint a második helyen áll. Nagyon agresszív rákfajta.

– Szerencsére egyre többen jönnek bőrgyógyászati szűrésre, ami a megelőzéshez elengedhetetlen. Annak, akinek ötnél több festékes anyajegye van, indokolt az évenkénti szűrővizsgálat – figyelmeztetett a szakember.

– Ha mindezek után napozásra adjuk a fejünket, mi az első teendő?

– A fehér bőrűek 50 plusz faktoros fényvédőt használjanak, a napozás után este pedig hidratáló napozás utáni szerek használata ajánlott. De leginkább a hideg vizes borogatás, vagy vízpermet használ, ami jól is esik. A népi gyógymódok nem szoktak igazán beválni.

– Ha felfedezzük az elváltozást?

– Ha az anyajegy alakja, széle, színe megváltozik, orvoshoz kell fordulni. Az évek során szaporodnak rajtunk az anyajegyek, el is távolíthatjuk azt, amelyiket érdemes.

– Mi a helyzet a szoláriummal?

– Ha tőlem megkérdezik, mennyit szoláriumozhatnak, azt mondom semennyit. A csövek ugyanis UV A sugarat bocsátanak ki, ami nagyon mélyre hatol a bőrben, ahol a tumorgátló génnel, a P53-mal találkozik, ami szétszórja, így éppen daganatok képződhetnek. Bioszolárium nincs. Kozmetikai hibákat is okoz: ráncos, vastag, kemény, pergamenszerű lesz a bőr. Nem véletlen, hogy a legtöbb országban betiltották a 18 éven aluliak számára a szoláriumozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!