Életmód

2016.08.07. 14:47

A D-vitaminra szükségünk van, de nyáron nagyon figyelnünk kell a fényvédelemre

Ha itt a nyár és ragyogóan süt a nap, az emberre csak úgy ragad a jókedv és legszívesebben az egész napot a szabadban töltené. De mi a helyzet a fényvédelemmel? Egyik nap azt halljuk, hogy a napsugárzás veszélyes, másik nap annak jótékony hatásaira hívják fel a figyelmünket. Hol az igazság?

Németh Diána

Dr. Dobribánné dr. Fekete Anikó bőrgyógyász-kozmetológus szerint a napsütés mindenkinek nagyon fontos, a D-vitamin szempontjából is. Már köztudott, hogy egy kutatás szerint Magyarország lakosságának 90 százaléka november végétől D-vitamin-hiánya van.

Ez szinte hihetetlen, de így van. Nagyon fontos, hogy napra menjünk - mondja a szakember. A D-vitamint a napozás során tudjuk begyűjteni, amit a szervezetünk tartalékol. Igazából 20-25 perc elég lenne, nem kell reggeltől estig kint lenni, az nem is egészséges.

- Miben reagál másként a bőrünk a legmelegebb évszakban?

- Melegben nagyon fontos a folyadékfogyasztás, mivel hajlamosak vagyunk a kiszáradásra. A bőr is ki tud száradni, főleg ilyenkor, amikor papucsot hordunk. A sarkunk, talpunk nagyon kiszáradhat és berepedezhet. Testápolókat érdemes használni. Vannak nagyon jó kozmetikumok, melyek között találhatunk napozás utánit is.

A bőrgyógyász azt tanácsolja, 11 és 16 óra között ne menjünk a tűző napra, különösen a napozást kerüljük

- Mire kell ügyelni ilyen melegben a testszőrzet eltávolításakor?

- Először is, a testszőrzet eltávolítása - ha csak nem borotválással történik - nagyon fájdalmas. Melegben pedig a fájdalomérző receptoraink sokkal élénkebben reagálnak. Ezt nagyobb melegben nem ajánlom senkinek, mert az a veszély áll fenn, hogy begyulladnak a szőrtüszők. Egy ilyen gyulladás elég nehezen gyógyul nyáron, miután egyik szőrtüszőről terjed át a másikra a gyulladás.

- Mi a helyzet azokkal, akiken nagyon sok anyajegy van?

- Az anyajegyeket érdemes évente ellenőriztetni. Főleg azoknak, akiken nagyon sok van. Ki lehet szűrni, hogy melyek azok a területek, amelyeket nem is szabad napoztatni.

- Ha valaki nyáron elváltozást észlel az anyajegyen, annak lehet súlyos következménye?

- Attól függ, hogy milyen az elváltozás, mennyire súlyos, és hány darab van. Ezt a bőrgyógyász osztályozza. Úgynevezett dermatoszkóppal nagyon pontosan lehet látni, hogy milyen a szegélye: esetleg szabdalt, kerek, vagy egyenletes. Vizsgáljuk azt is, hogy milyen az anyajegy területe. Nagyon sok szempontot kell ilyenkor figyelembe venni. Ezek az átlagember számára észrevehetetlenek, mert azok a szerkezetek szabad szemmel nem látszanak. Azokat az anyajegyeket, amelyeken elváltozás van, nem jó napoztatni, mert fokozatosan romlani tudnak. Inkább megelőzésképpen - ha a bőrgyógyász úgy gondolja -, némelyiket javasolt levetetni. Fokozott elővigyázatosság szükséges azoknak, akik világos vagy szeplős bőrűek, szőke vagy vörös hajúak, illetve 50 vagy több anyajegyük van.

- Leégés után mit tehetünk?

- Külsőleg és belsőleg is lehet kezelni a leégett bőrt. Ilyenkor nagyon fontos antioxidánsokat fogyasztani. C-vitamin, zöldségek, gyümölcsök, citromos tea - ezek mind segítenek a gyulladás leküzdésében. A gyógyszertárban kaphatók a leégésre való krémek, spray-k. Ezekkel érdemes ápolni magunkat, hidratálni kell sokat, és ami a legfontosabb: tilos napra menni.

A bőrgyógyász azt tanácsolja, hogy 11 és 16 óra között ne menjünk a tűző napra, különösen a napozást kerüljük, mivel nagy az esélye annak, hogy napégést szenvedünk. Ha ez bekövetkezik - amire a fejfájás mellett láz és hányinger is utalhat -, feltétlenül forduljunk orvoshoz. A nap nem ellenség, hanem az élet forrása, csupán oda kell figyelni a helyes fényvédelemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!