Életmód

2016.09.24. 11:08

A demencia 20 százalékát a tohonya életmód okozza

Zalaegerszeg - 1951 szeptemberében alakult meg a gyógytornászok világszervezete, emlékére 1995-ben hirdették meg a fizioterápia világnapját. Magyarországon 1998-ban tartották meg először, Zalaegerszegen pénteken szakmai tanácskozással ünnepelték.

Fincza Zsuzsa

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága Nyugat-Dunántúli Régió Zala Megyei Szervezete és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja közös rendezvényen osztotta meg egymással a tapasztalatait. A tanácskozást üdvözölte Vigh László országgyűlési képviselő, aki kiemelte, hogy a gyógytornászoknak mind az egészség megőrzésében, mind a betegségek leküzdésében fontos szerepük van és munkájukra számít a társadalom.

A gerinc állapotának vizslatára alkalmas készülék használatát mutatják be a zalaegerszegi képzési központ negyedéves gyógytornász hallgatói. Deák Kata gerince teljesen egészséges - állapítja meg a képernyőn megjelenő képből és adatokból évfolyamtársa Aigner Mariann. A tükörben mellettük tanáruk Császárné dr. Gombos Gabriella látszik

A 2016-os év nemzetközi kampánymondata: "Életet az éveknek", mely a "Mozgás egy életen át" - "Mozgás az egészségért" jelmondaton belül alakult ki. Az öregedés és az egészség kapcsolatát vizsgálva a WHO kimutatta a gyógytorna jelentős hozzájárulását és költségcsökkentő voltát az egészséges öregedéshez - tudtuk meg Császárné dr. Gombos Gabriella gyógytornász adjunktustól, a PTE ETK igazgatóhelyettestől -. 2050-ben várhatóan 9.6 milliárd ember népesíti be a Földet, ebből két milliárd lesz 60, 400 millió ember pedig 80 év feletti. A fizikai aktivitás a funkcionális korlátozottságot 50 százalékkal képes csökkenteni, s akár 40 százalékkal a halálozási rátát. A demencia-rizikó 20 százaléka az inaktivitás, a mozgásszegény életmód rovására írható, a 70 év felettiek 32 százaléka évente elesik, a baleset 25 százaléka súlyos sérüléssel jár- kimutatták: a gyógytornászok által vezetett mozgásprogram közel 35 százalékkal képes csökkenteni az idősköri eleséseket. Megállapítható hát - hangsúlyozta az igazgatóhelyettes, - hogy a gyógytorna fontos szerepet tölt be az emberek egészségének megőrzésében és ezt világszerte el is ismerik.

A fizioterápia a természetes gyógymódok összessége, a természet energiáit használja fel gyógyításra, magába foglalja a mechanoterápiát (gyógytorna, masszás), elektroterápiát, hidro- és balneoterápiát és a fényterápiát. (Nem tévesztendő össze a természetgyógyászattal és a fizikoterápiával.) Az, hogy a fizioterápia napjainkban reneszánszát éli, annak köszönhető, hogy közvetlenül a beteg testrészt kezelik, így nincs mellék-, vagy utóhatása. A legjelentősebb fizioterápia a gyógytorna, a köznapi értelemben ezt értik alatta.

A megyei kórház, a hévízi reumakórház, a hévízi Honvéd rehabilitációs intézet gyógytornászai olyan fontos témakörökben osztották meg tapasztalataikat, mint például a gerincferdülés korrigálása, a nyitott szívműtétek utáni terápia, a daganatos emlőműtéteket követő gyógytorna, az ülőmunka következtében kialakult krónikus derékfájdalom kezelése, a neurológiai rehabilitáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!