Életmód

2016.07.24. 14:15

A hideget jobban bírják

Zalaegerszeg - Az újszülöttek bőre jóval érzékenyebb a felnőttekénél, ennek oka, hogy nem rendelkezik még kialakult védelemmel.

Németh Diána

- Normál esetben nem kell kenegetni a babák bőrét, azonban a széltől, a hidegtől, az erős napfénytől feltétlenül meg kell óvni - javasolja dr. Dobribánné dr. Fekete Anikó bőrgyógyász.

- Arról, hogy a kisbabák jól érezzék magukat a bőrükben, alapvetően nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk - mondja a szakember. - Tudni kell, hogy a lurkók bőre a melegre sokkal érzékenyebb, ők igazából hidegtűrők. A kánikulában a verejtékmirigyek járatai elzáródhatnak, ami bőrgyulladást okozhat. Kipirosodik, viszket, kellemetlen a gyereknek. Nagyon fontos hangsúlyt fektetni a fényvédelemre, ugyanis a bőrrákok 90 százalékát gyermekkori leégések okozzák.

A strandolás persze a kicsiknek is kijár, de ügyeljünk rá, hogy ez ne a déli órákban történjék Fotó: Pezzetta Umberto

A pici babáknál másféle napvédő krémet kell alkalmazni, mint a felnőtteknél. Náluk csak fizikai szűrő, mechanikai védelem alkalmazható, tehát olyan készítményt nem szabad használni, amiben felszívódó kémiai anyag van. A csecsemőkre nagyon kell vigyázni, fontos, hogy egyéves korig a bőrüket egyáltalán ne érje tűző nap. A kritikus órákban csak árnyékos helyen tartózkodhatnak a szabadban. Ha fürdőzés is szerepel a programban, akkor 11 óra előtt rövid időre, és 3 vagy leginkább 5 óra után szabad ezt megejteni.

- Mint mindig, nyáron is az évszaknak és időjárásnak megfelelően kell öltöztetni őket, ma már léteznek fényvédő ruhák is - folytatja dr. Dobribánné dr. Fekete Anikó. - Melegben fontos a laza ruházat, s gondoskodjunk róla, hogy kis sapka, kalap, kendő mindig legyen kéznél.

Örök szabály: a nyári kánikulában mindenki számára alapvetően fontos a folyadékpótlás, a legkisebbeknél azonban erre sokkal fokozottabban kell figyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!