Életmód

2017.06.21. 16:34

A jóga tartást javít és feszültséget old - Június 21. a világnapja

Három éve ünnepeljük június 21-én a jóga világnapját, amelyhez idén is csatlakozott a megyeszékhelyi Béke Ligete Jógastúdió.

Kiss Gyöngyvér

Ahogy világszerte számos más helyszínen, Zalaegerszegen is ingyenes órákkal és előadásokkal várták szerdán azt a mintegy 80 érdeklődőt, aki fogékony erre a testet-lelket megdolgoztató mozgásrendszerre.

- Az első évben csak kimentünk a ligetbe, és a szabadban tartottunk egy foglalkozást, tavaly már programokat is szerveztünk, idén pedig bővítettük a rendezvényt, mivel célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a jóga jótékony hatásai által az egészséges életmódra - vázolta Balatoni-Huber Vera, a stúdió vezetője.

Fábiánné Simon Klára ez alkalommal RAD-, önmasszázs, öngyógyítás, tartásjavítás órára érkezett, egyébként rendszeresen, hetente kétszer ellátogat a jógastúdióba. Lapunknak elmondta: három éve próbálta ki először ezt a mozgásformát, azóta mondhatni törzsvendége két csoportnak is.

- Azt vettem észre, hogy minél többet jógázunk, annál nyitottabbá válunk különféle gyakorlatokra, hiszen elkezdünk bízni a saját testünkben. Amióta ide járok, a hétköznapokon, akár otthoni munkavégzés közben is feltűnik, ha nem tartom helyesen a testemet. Ezt kifejezetten a jógának köszönhetem, hiszen a gyakorlatok során ismertem meg olyan izomcsoportokat, amiket addig soha - mondta Fábiánné Simon Klára, aki már bizonyos ízületi problémákat, sőt baleseti sérülést is kezelt ászanákkal.

Balatoni-Huber Vera jelezte: nem kirívó eset, hogy egy-egy egészségügyi probléma hoz valakit közel a jógához, de a stresszoldó-relaxáció része sem mellőzhető ennek a mozgásformának. Sokan beszámolnak arról, hogy a légzésszinkronnal végzett elnyújtott gyakorlatok hatására jobban alszanak, sokkal kevésbé feszültek, mint akkor, amikor még nem végeztek jógagyakorlatokat.

A program zárásaként június 23-án egy flashmobbal készülnek a jógastúdió látogatói, amire nézőként és résztvevőként is szívesen látnak mindenkit. Tehát aki szeretne elsajátítani pár napüdvözlet gyakorlatsort, érdemes pénteken 18 órára egy jógamatraccal kimennie a Dísz térre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!