Életmód

2016.04.21. 13:29

A kreatin 6 hatása, amelyekről biztos nem tudtak (X)

Bár a kreatin népszerűsége növekszik, mégis vannak olyanok, akik félik használni. Sok sportoló, akiket nem érdekel a "tömegnövelés" kerüli, abban a félelemben, hogy túl nagyok lesznek. De ez hiba.

A kreatin kutatások bizonyítják, hogy nem csak izomzat növelésre hasznos, hanem sok más dologra is. Segíti a PR értéket a fitnessben, de pozitívan hat a csontok ásványi állagára is, csökkenti az oxidációs stresszt, mi több, javítja az agyműködést. Szóval a kreatin mindenkinek nyújthat valamit, itt van 6 példa, amiket biztosan nem ismertek eddig.

1) A kreatin javítja az aerób teljesítményképességet és regenerál - Ezernyi tanulmány létezik amelyek azt mondják, hogy a kreatin javítja az erő-sportolók teljesítményét, viszont a kitartásra összpontosuló sportoknak is kedvez, mivel a kreatin hozzáadásával az étrendbe növelni lehet a glykogént. A Louisianai State University tudósai a kitartási sportokat űző tesztalanyuknak 5 napig adagoltak kreatint, így annak glykogénszintje 53% magasabbb lett az átlagnál. Ugyanúgy bebizonyították, hogy csökkenti a gyulladást és a sejtek rongálódását. A Life Sciences megtudta, hogy akik használták a 30 km futás előtt 5 napig, kisebb volt náluk az izomláz és fájdalmak aránya, és senki nem kapott görcsöt a hiedelemmel ellentétben. Más tanulmányok alátámasztják azt is, hogy a kreatin segít a test folyadékmegtartó képességében.

2) A kreatin növeli az ásványi anyagok sűrűségét a csontokban – soha nem késő a csontritkulás ellen harcba szállni, évente 8,9 millió csonttörést írnak a csontritkulás számlájára az orvosok. Sok éve már az erősportok számítanak jó megoldásnak a csontritkulás megelőzésének. A jó tréning program, étrend és kreatin kombinációja remek megoldás a csontok ásványi anyagának növelésére, ami nélkül soha nem érik el maximális teljesítmény képességüket. Miért van ez? Mert az izmok tömegének növelése ideális okot ad a csontoknak, hogy erősebbek legyenek.

3) A kreatin segíti a glükóz anyagcserét – a cukorbetegség világszerte probléma amit a sport, egészséges étrend és étrendkiegészítők segítenek megelőzni, a kreatin pedig ezt segíti azzal, hogy segítségével a glükózszint stabilabb a vérben. A kutatások is alátámasztják, hogy a keratín segíthetne a cukorbetegség gyógyításában, mert növeli a glükóz szintézist és segíti a glükóz-toleranciát. Hogy lehetséges ez? Be volt bizonyítva, hogy a kreatin növeli a GLUT-4 protein koncentrációját, ami segíti a be- és kiépülését a glükóznak a sejtekben, vagyis segítik az inzulin működését. Azonkívül a GLUT-4 segít az izomtömeg megtartásában.

4) A kreatin növeli az agyműködést – mint az izmok, az agy is a PCR-t használja a kreatinból, mint energiát. Ugyanúgy ahogy az izmok, az agy is elfárad a rendszeres ciklusokban. Vagyis nem csak a testi, de az agy teljesítményét is elősegíti. De azért mert húst esznek, ne gondolják, hogy nem kell belőle több. A vegetáriánusok gyorsan rájönnek majd, hogy a felejtés és az információk feldolgozása felgyorsul. A húst fogyasztóknál a 6 héten át tartó kreatin szedése 9% megnőtt, vagyis növelte az agy teljesítmény képességét. Tehát segít a a fáradság leküzdésében és pótolja az oxigént is az agyban.

5) A kreatin csökkenti az oxidációs stresszt – nemcsak a kitartásos sportolók, hanem az összes sportoló szenved az oxidációs károsodástól a szabad gyököknek köszönhetően és ez semmiképpen sem járható út. A szabad gyökök elősegítik a fehérjék szétesését, és így lassítják az izomzat növekedését. Viszont ezt is lehet orvosolni a kreatin segítségével, mivel több felmérés is bizonyította, hogy használatával csökken a DNS rongálódása és az oxidációs stressz, vagyis gyorsabb a regenerálódás ami így hosszabb és keményebb tréninget biztosít.

6) A kreatin segíthet az agy traumatikus sebezhetőségének csökkentésében – ha valahol, akkor itt a kreatin reflektorfénybe került, mivel az elsődleges tanulmányok azt mutatják, hogy a kreatin védeni tudja az agyat a traumatikus sebekkel szemben. Az állatokon végzett kísérletek kimutatták, hogy a fej sérüléseinél az egereknél 36%, a patkányoknál 50% volt jobb a regenerálódási arány. Más tanulmányok az állati alanyokon azt mutatják, hogy a kreatin csökkentette a laktát és szabad zsírsavak jelenlétét az agyban, ami később elősegítette a gyógyulást a gyulladásoknál és bizonyos esetekben megakadályozta a halált is. Azonkívül a már megsérült fiatal emberi alanyok agyregenerációját is kimondottan segítette, bármilyen negatív mellékhatással.

Folyamatosan folynak a kutatások a kreatinnal kapcsolatban, jelenleg a Parkinson kóron, a Huntington kóron, az ALS-en és az Alzhaimer kóron is tesztelik, annak reményében, hogy a kreatin segít majd a motorikus neurónok elvesztésének megakadályozásában, az oxidációs stressz csökkentésében, a kognitív teljesítményképesség megújulásban a kiválasztott alanyoknál. A kreatin pozitívumai egyre csak nőnek, és ebben a pontban már nem az a kérdés, hogy miért kellene fogyasztani, hanem inkább az, hogy miért nem?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!