Életmód

2017.02.04. 16:30

A lelkek információt hordoznak

A testi tünetek és viselkedészavarok mögött - bármilyen elcsépelt, de - lelki konfliktusaink, rejtett érzelmeink is állnak, ezt esetek bizonyítják.

Korosa Titanilla

Az első lépés, hogy bevallom magamnak, problémám van, és keresek valamilyen lehetőséget ennek orvoslására - mondta Toplek-Sabjanics Erna személyiségfejlesztő tréner, családállító konzulens, mikor az általa használt önismereti módszerekről beszélgettünk.

- Mindig is érdekelt a mélylélektan, a pszichológia, a tudat alatt ránk ható energiák. Először grafoterápiát tanultam, aminek lényege, hogy már nagyon egyszerű rajzok is megmutatják problémáink gyökerét és az ehhez kapcsolódó összefüggéseket a jelen életünkben, majd megismerkedtem a családállítás és a Recall Healing módszereivel - mondta Toplek-Sabjanics Erna, aki számos önismereti tréninget is megtartott már. - A pszichológia feltételezi, hogy gyerekkorunkból származnak olyan traumák, amik hatnak a felnőttkori életünkre - magyarázta. - A család-állítást ismertté tevő Bert Hellinger német pszichoterapeuta figyelt fel arra, hogy testi-lelki problémáink kialakulását nem lehet csak a saját életünk eseményei alapján megérteni, nem is ismert generációs őseink életeseményei, nehézségei is hathatnak ránk. Ebben a szellemi mezőben megnyilvánul a lélek mozgása, mintha hordozná és továbbítaná az információkat, vagyis mintha emlékezne. A családállítás ebből az energiamezőből jeleníti meg képviselők segítségével a család erőterét. Az állítás során rátekintve a generációs múltra, az elődeink iránti tudattalan szeretetnek a felismerése és tudatosítása a kényszert lehetőséggé alakítja, így képesek vagyunk változtatni jelenbeli életünkön.

Toplek-Sabjanics Erna több éve foglalkozik már a tudat alatt ránk ható energiákkal, illetve a különféle önismereti rendszerekkel. Rendszeresen tart ehhez kapcsolódóan tréningeket,alkalmazva a családállítás, a Recall Healing módszereit is
Fotó: Korosa Titanilla

Mint mondta: bármire lehet állítani: egészségügy, hivatás, párkapcsolat. Olyan visszatérő érzésekre, amik akadályozzák az embert életében, így depresszió, önbizalomhiány, kisebbségi érzés.

- A témát hozó ember kiválasztja magát és a problémát a csoportban lévők közül, és várjuk az események kirajzolódását, ami mutatni fogja a következő lépést - folytatta. - A kliens kívülről nézi a saját családi rendszerében tudattalanul zajló folyamatokat. A megfelelő mozzanatnál magát a klienst állítjuk be a saját helyére, ahol elvégezzük az oldásokat. A képviseletek választásai spontán érzés alapján alakulnak, nem lehet hibázni, a kollektív tudattalan energiái adódnak össze. A megfelelő időben és helyen az állítást kérdésekkel irányítjuk, közben jönnek a lelki rezdülések és a megoldások. Például érdekes a meg nem született iker története. Amíg nem volt ultrahangos vizsgálat, nem tudták megállapítani, hány élet indult el, majd szívódott fel az anyaméhben, de lehet látni a méhlepényen a lenyomatokat. Akiknél ez így történt, felfedezhetnek magukon tüneteket arról, hogy nem egyedül voltak az anyaméhben. Ilyen a magányosság érzése vagy hogy nem találom a helyemet a világban.

Hogyan jutunk el odáig, hogy észrevegyük, valami nincs rendben?

- Az ilyen módszereket kevesebben veszik igénybe, mint - tapasztalatom szerint - ahány embernek szüksége lenne rá. Az elakadások nagy része ott van, hogy sokan nem ismerik fel, hogy bajban vannak. Ahogy Bert Hellinger is mondja: Felismerni, ami van. Kell egyfajta érettség, befogadás ahhoz, hogy ki milyen úton indul el. Meghatározó a közeg, hogy mivel vagy kivel találkozunk. Az alternatív segítő módokra sem lehet rákényszeríteni senkit, kell belső hívást érezni.

Toplek-Sabjanics Erna a Recall Healing módszeréről is beszélt, ami olyan önismereti rendszer, amelynek segítségével sajátos nézőpontból érthetjük meg bármely élethelyzetünk hátterében álló érzelmi okokat és ezek összefüggéseit.

- Lényege, hogy mondjuk ki a mélyen bennünk lévő problémákat, vállaljuk fel, hogy milyen sérüléseket okozott, éljük át, majd dobjuk el, mert nincsen rá szükségünk - tárta fel a módszer lényegét. - Ennél a módszernél sokszor egy olyan adott dologgal, eseménnyel jönnek a résztvevők, aminél nagy stresszt éreznek. Ebből életciklust számolunk, mivel bizonyos életciklusonként hasonló érzettartalmú eseményeket élünk meg. Az induló csomagot szüleinktől kaptunk. Ebbe beletartozik a fogantatás előtti 9 hónap és annak érzete, a várandósság egésze, hiszen amit az anya megélt, azokat az érzeteket a baba is tapasztalja. Bizonyos idő után, kiváltó események hatására az ekkor megélt érzetekhez hasonlóak jönnek, csak más eseményekbe burkolva. Ezért ezeket a folyamatokat akár meg is lehet állítani. Így be tudjuk azonosítani, hogy egyes viselkedészavarok mihez kapcsolódnak. A megoldásokhoz a felismerések vezetnek el.

Viselkedésünk nagyrészt nem tudatos

Toplek-Sabjanics Erna több példán keresztül illusztrálta, hogy egy-egy terápiás foglalkozáson milyen mély emberi történetek kerülnek felszínre. - Viselkedésünket és reakcióinkat mindössze 10-15 százalékban határozza meg tudatos hozzáállásunk - magyarázta a családállító konzulens. - A többi a tudatalattink mélyén rögzült, sorozatos ismétlődéseknek köszönhetően már beégett lenyomat. Ha belekerülünk valamiféle stresszhelyzetekbe, azokban sorra ugyanúgy reagálunk, mert 85-90 százalékban a tudat alatti lenyomatok rögzültek, amelyek alapján működünk. Közben pedig tudjuk, hogy máshogy kellene cselekedni, más megoldást találni adott helyzetekre. Ha sikerül tudatosan cselekedni és tudjuk úgymond tisztítani magunkat, akkor az hat a másikra is, így simulnak ki a konfliktusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!