Életmód

2016.07.31. 13:35

A pocsolyában ugrálás a favorit: Spartan gyerekeknek - kitartásra, csapatszellemre nevel, s növeli az erőnlétet

Zalaegerszeg - Mint már korábban is írtunk róla, új extrém sport hódít világszerte, melyet spartannak hívnak.

Németh Diána

Ez nem új fitnesz irányzat, hanem eredményorientált erőnléti edzéskoncepció. A harcművészeti és katonai kiképzés elemeit alapul vevő állóképességi tréning már a gyerekek körében is népszerű. Májusban Herczeg Aliz vezetésével alakult meg a Spartan Race Kids.

- Nem kell a gyerekeket távol tartani ezektől a felnőtteknek szóló játékoktól, a versenyeken indulhatnak a harcias kisebbek is - mondja Herczeg Aliz. - Természetesen a külön nekik szervezett Kids és Junior futamokban. A Spartan Race versenyek szervezői hangsúlyt fektetnek arra, hogy a felnövekvő generációk is megtapasztalhassák milyen, ha saját határainkat feszegetjük, küzdünk, s végül teljesítünk egy próbát.

A helyszín is változik, jártak már az Alsóerdőn, a Gébárti tónál, a Parkerdőben, az Ifjúsági Centrumban és a Zala folyó melletti gátakon. Fotó: Pezzetta Umberto

A gyerekek számára különösen élvezetessé teszi a versenyt, hogy az akadályok leküzdése közben olyan mozgássorokat használhatnak, amelyek számukra teljesen természetesek. A kúszás, mászás, egyensúlyozás a kicsik mindennapos tevékenysége, itt viszont futással kiegészítve erőpróba válik belőlük, a gyerkőcök nagy örömére. Nem utolsó szempont az sem, hogy a természetben, a tévé és a nyomogatós játékok világától messze zajlik mindez.

- Hogyan alakult a csapat?

- Az óvodásokból és általános iskolásokból álló csapat 8 fővel alakult, s mostanra 26 tagot számlál. A Spartan Kids célja, hogy kimozduljanak a kicsik, aktívak legyenek, és mindezt élvezzék is. Én és a segítőim bátorítjuk őket, hogy merjenek ugrani, futni, sárban kúszni és igazi akadályokat legyőzni. A legfőbb cél maga a szórakozás. A gyerekek nagyon élvezik az edzéseket, főleg a sáros és a vizes akadályokat. A szülők eleinte meg-ijedtek, hogy ruhában és cipőben visszük őket a tóba, de mára már eltűnt az aggodalom. Velünk biztonságban érezhetik magukat, vigyázunk rájuk. Kétségkívül azt imádják a legjobban, amikor a pocsolyában ugrálhatnak.

Herczeg Mónika mellett Porubszky Ákos halad az élen Gébárton

- Miként zajlik egy edzés?

- Heti két alkalommal tartok edzést, próbálom mindig változtatni a helyszínt. Voltunk már az Alsóerdőn, a Gébárti tónál, a Parkerdőben, az Ifjúsági Centrumban, és a Zala folyó melletti gátakon. Legközelebb Tokajban lesz egy verseny, amelyre teljes erőbedobással készülünk. Minden edzésen az első és legfontosabb az összetartás. A szlogenünk: egy mindenkiért, mindenki egyért. Nekem egyébként régi nagy álmom teljesült, hogy létrejött ez a csapat. Kicsit a második anyukájuk lehetek. Próbálom a példánkat átadni nekik, hogy összetartó, kemény csapat legyen belőlük. Élvezek minden egyes másodpercet, amit velük tölthetek - meséli büszkén Herczeg Aliz.

Egy biztos: amit ezek a gyerekek itt tanulnak, azt az élet több területén is kamatoztatni tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!