Életmód

2015.08.03. 15:36

A vödörkúra már a múlté

Somogybükkösd - Idei második, regionális fórumát rendezte hétfőn a somogyi településen az Alkoholizmus Elleni Egyesületek és Klubok Országos Szövetségének nyugat-magyarországi régiója.

Pásztor András

A hétfői konferencia tulajdonképpen komoly szervezetfejlesztési, illetve hálózatépítési program keretében zajlott, hiszen mint kiderült: az országos szövetség közel 15 millió forintot nyert a Norvég Civil Támogatási Alaptól a fenti célok megvalósításához.

– Hosszú idő után sikerült pályázati forrást nyernünk, de most egy 14 hónapos projektet bonyolítunk le, amely az országos szövetség megújítását célozza – hangsúlyozta Gyarmati Norbert elnök. – A legfontosabb feladatunk, hogy a taglétszámot növeljük és az egyéb segítő szervezetekkel, így például a Magyar Kékkereszt Egyesülettel és a Katolikus Alkoholista Mentőszolgálattal szoros együttműködést alakítsunk ki. Az országos szervezet megújításán túl, annak hosszútávú fenntarthatóságáról is gondoskodni kell.

Az elnök elmondta: a projekt végére összegyűlt tapasztalatokat és módszereket át akarják adni az egészségügyi alapellátás szereplőinek, hogy javuljon az alkoholbetegséggel küzdők ellátása.

Dr. Győri László az alkoholbetegek gyógyításáról beszélt. Fotó: Pásztor András

A hétfői konferencián elsőként dr. Győri László, a zalaegerszegi kórház nyugalmazott főorvosa mesélt az alkoholbetegek gyógyításának tapasztalatairól. Mint mondta: két évtizeddel ezelőtt az alkoholbetegek kezelése nagyfokú szenvedéssel járt, akkoriban ugyanis az úgynevezett „vödörkúrát" alkalmazták, ami a betegek gyógyszeres hánytatását takarta.

– A pózvai intézet osztályvezetői tisztségére 1983-ban kértek fel, s az első dolgom az volt, hogy átalakítsam a kórtermeket, s olyan kollégákkal vegyem körbe magam, akik empátiával közelítették meg az alkoholbetegeket – mondta a nyugalmazott főorvos. Hozzátette: az intézmény fejlődésnek indult, volt olyan időszak, amikor közel 50 orvos kezelte a több mint 200 beteget.

A hétfői nap során egyéb előadásokat is hallhattak a résztvevők, így többek közt az önsegítés módszeréről, s a különféle segítő csoportokról.

A rendezvény egybeesett a zalaegerszegi Alkoholmentes Klub évi rendes rehabilitációs táborával. Ennek keretében a klub tagjai a csoportfoglalkozások és szabadidős tevékenységek mellett rendbe teszik a tábori épületeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!