Életmód

2017.01.07. 09:47

A zsírbörtön már (rég) a múlté

Megfeszített munkával, nagy adag akarattal hatvanöt kiló feleslegtől szabadult meg Magyarné Szilárd Szandra. A háromgyermekes édesanya ma már fitneszedzőként segít korábbi sorstársainak (is).

Szabó Zsófia

Szandra kamaszkorában sem volt kimondottan vékony testalkatú. Nőiesen teltkarcsú karosszériával áldották meg az égiek, amelyben „nagyjából" jól is érezte magát a tiniként versenyszerűen sportoló lány. Formálta is alakját az aktív életmód, ám a helyes táplálkozásra vajmi kevés energiát szánt.

– Néha fellázadtam és egyik pillanatról a másikra drasztikus fogyókúrába fogtam – mesélte. – Volt, hogy mindössze pár almát ettem egész nap. Meglett az eredménye: kórházba kerültem.

Ezt követően, amint újból visszatért a normál étrendre, a felesleg ismét visszaszökött rá. Nem „zabált", nem tömte magát degeszre, bár kajafronton voltak „gyengéi". A mozgásnak ekkor még nem fordított hátat. Akkor sem, amikor megismerte élete szerelmét, Bélát, akinek örök hűséget fogadott. A párnak idővel három gyermeke született. Niki után megérkeztek az ikrek, Dani és Viktor is.

Az egykori duci lány, Magyarné Szilárd Szandra (jobbról, második) nagy utat járt be, amire fitneszedző lett. Ma már ő segít másoknak Fotó: Szakony Attila

– Tény, nem voltam sovány, amikor a csemetéimet vártam, ugyanakkor a lányom és a fiaim esetében is alig pár kilót híztam a terhesség során. Annak ellenére, hogy már jó ideje búcsút mondtam a sportnak.

Múltak az évek, a zsír pedig sunyin rápakolódott Magyarné Szilárd Szandra testére. 2010-ben már 130 kilót mutatott a mérleg. A „háttérben" hormonális okok álltak.

– Gyűlöltem magamat. A hájtengert is, amiben éltem. Lehajtott fejjel jártam az utcán.

Aztán jött egy váratlan csavar. Szandra  elvitte kislányát egy táncórára, amit maga is figyelemmel kísért. „Feltámadt" benne a régóta szunnyadó sportoló: „fogta" magát és beiratkozott aerobicra.

Előtte-utána: Mindkét képen Szandra látható. A különbség: hat év és hatvanöt kiló mínusz

– Hetente kétszer jártam mozogni. Jólesett újra az edzés, nem mellesleg fél év alatt majd' harminc kilót fogytam. A szervezet nem felejti el, ha valaki korábban sportolt. Edzőtársaim közül többen megjegyezték, ügyesen mozgom. Olyannyira, hogy akár taníthatnám is másoknak.

Szandra megfogadta a tanácsot, jelentkezett egy fitneszakadémiára: szerető férje és csodálatos édesanyja támogatásával.

– Ekkor, immár 85 kilósan, tudatosan  is étkeztem. Mellőztem a „rossz", hizlaló tápanyagokat – így a magas szénhidráttartalmú, lisztes-cukros dolgokat – egyúttal „átálltam" a rendszeres táplálkozásra. Húst, zöldséget, rosttartalmú ételeket fogyasztottam, ahogy azóta is.

Az eredmény nem maradt el: Szandra fitt, csinos lett. Elvégezte a sportiskolát, majd edzőként kezdett el dolgozni. Két éve pedig megnyitotta saját mozgástermét.

– Tudom,  sosem lesz modellalkatom. Ám így is jól érzem magam a bőrömben. Teszek érte: heti tizenkét órát edzem, egészségesen táplálkozom.

S hogy mit tanácsol Szandra azoknak, akik hasonló „cipőben" járnak, mint anno ő maga?

– Kitartást, elszántságot. Előfordul, hogy nem sikerül első vagy sokadik nekifutásra a súlyvesztés. Azt a tényt is el kell fogadni, jelentős súlytöbblet sosem pár nap alatt keletkezik, ezért nem is szabad rövid időn belül, önsanyargatások közt megválni tőle. Annak idején én sem néhány pillanat alatt „duzzadtam" 4 XL-es méretűre.

– Akartam is kérdezni, Szandra, manapság mekkora ruhákat hordasz?

– S/M méretűeket...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!