Életmód

2015.09.01. 10:14

Anya, kezdődik!

Veszprém - Várják az iskolakezdést a gyerekek, de stresszként is megélhetik. Hogyan segítsünk nekik?

Napló információ

Vekerdy Tamás pszichológus szerint fontos, hogy mihelyt lehet, hozzuk haza az iskolából a gyermeket, legyünk vele a szabad levegőn, játsszon gondtalanul, és ne faggassuk az iskolai dolgairól.

A szakember jó tanácsa a szülőknek, hogy ne higgyenek szó szerint a gyerekről kapott értékelésnek (például, hogy a diák 73 százalékos), mert a gyermekünknek a legfontosabb az érzelmi biztonság, vagyis az, hogy a szülő töretlenül higgyen benne (ő a számunkra minden körülmények között 100 százalékos vagy több).

Várják az iskolakezdést a gyerekek, de stresszként is megélhetik a hirtelen rájuk zúduló információáradatot. Fotó: archív

Ha szorongónak látjuk a csemeténket, akkor próbáljuk valódi, odafigyelő, értő beszélgetéssel kideríteni, mi az oka, de ha ez nem megy, ne húzzuk sokáig az időt, ha-nem forduljunk szakemberhez – javasolja Vekerdy Tamás. A szorongás jele lehet az indokolatlan düh, hirtelen jött rosszkedv, sorozatos éjjeli rossz alvás, látszólag ok nélküli sírás.

A pszichológus hangsúlyozza: ha a gyerek érdeke úgy kívánja, akkor a szülő ne habozzon tanárt, iskolát váltani, vagy lehet akár magán-tanuló is, hiszen hazánkban tankötelezettség van, nem iskolába járási kötelezettség. S ezzel nagyobb bajt előzhet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!