Életmód

2016.04.21. 13:29

Az allergia jön, lát, de nem győzhet - Hogyan lépjünk a gyógyulás ösvényére?

A nyári melegtől a kora tavaszi csípős levegőig az időjárás ezer és ezer arcát megtapasztalhattuk az elmúlt hetekben. Ha ez önmagában nem lenne elég a frontérzékenyeknek, a különböző növények, illetve az idejekorán virágzó fák tömegesen bocsátják pollenjeiket a levegőbe, ami sok esetben allergiás panaszokhoz vezet.

Perei Dóra

A diagnózis felállítása, illetve mihamarabbi kezelése elengedhetetlen. A kérdés: hogyan?

Cseppet sem vagyunk elfogultak a parlagfüvet illetően, ugyanakkor hiba lenne azt gondolnunk, hogy ez az egyetlen növény, ami megkeseríti az allergiások életét. A fák, a füvek és az egyéb virágos növények szabad szemmel nem látható virágporszemcséi mind kiveszik részüket az allergiás reakciók kialakulásából, melyeket a szél akár négyszáz kilométeres távolságba is elrepíthet. A fent említett füvek áprilistól egészen szeptemberig virágoznak, sajnálatos módon ezek váltják ki leggyakrabban, illetve legerősebben a tüneteket. Februártól májusig virágzik az éger, ami szintén hármas fokozatú a pollennaptár jelzése szerint. A fűzfa márciustól júniusig, a kőris pedig márciustól májusig virágzik. Áprilistól tüsszenthetünk a nyírfa, a platán és a tölgy pollenjeitől, majd májustól megkezdik hadjáratukat az útifűfélék, illetve a bodza. Az alábbi növények szintén most virágoznak, ugyanakkor ezek már kevesebbeknél és csak kisebb mértékben váltanak ki allergiás reakciókat: tiszafa, nyárfa, juharfa, hársfa, gyertyán.

Fotó: Módos Csaba

A nyavalyánál csak a megoldást ígérő készítmények listája hosszabb. Homeopátia, gyógyszerek, szteroidok szinte naponta kerül valami újdonság a polcokra, ettől függetlenül a szakemberek mindenkit óvatosságra intenek.

A szteroidok ugyan csökkentik az allergiát kísérő tüneteket (megelőzik és megszüntetik az orrdugulást, orrfolyást, tüsszögést stb.), túlzott alkalmazásuk azonban súlyos mellékhatásokkal járhat. Szteroidokhoz hozzájuthatunk orrspray, tabletta, injekció, szemcsepp, inhaláció és krém formájában is. Ezek igen hatékony gyógyszerek, korlátlan alkalmazásuk azonban súlyos mellékhatásokat eredményezhet. Rövid ideig tartó szteroidos kezelést követően magas vérnyomás, súlygyarapodás, míg hosszú távú alkalmazása esetén cukorbetegség, szürkehályog, izomgyengeség is előfordulhat.

Dr. Naményi Miklós
Fotó: Penovác Károly

Dr. Naményi Miklós szerint hátborzongató lenne, ha a szénanátha vagy az asztmás tünetek kezelésére úgynevezett szisztémás (szájon át vagy injekcióban adott) szteroidot ajánlanának. A fentebb említett, esetenként valóban súlyos mellékhatásokat ugyanis ezek okozzák. A szénanáthásokat helyileg alkalmazott, veszélytelen készítményekkel, orrspray-vel, szemcseppel, illetve inhalációs (belégző) módon kezelik.

A szakértő úgy véli, a betegek többsége a homeopátiás módszerek helyett a hagyományos kezelést részesíti előnyben, nem kísérlik meg házi módszerekkel csillapítani a panaszokat.

Az allergiával járó tüneteket csak az allergénekkel együtt hagyhatjuk el, akkor, ha más flórájú vidékre költözünk, elhagyjuk az atkáktól hemzsegő lakást, vagy elajándékozzuk az allergiát okozó szőrös kedvencünket. Egy másik módszer, ha érzéketlenné válunk egykori allergénjeinkkel szemben, ehhez azonban allergénenként három-három éven át specifikus immunterápia szükséges. Ez hazánkban sajnos nagyon drága, és csak olyan betegeknél célszerű elvégezni, akiknek maximum három olyan allergénjük van, amit nem tudnak kiiktatni az életükből.

A pollenszezon könnyebb elviselésére néhány praktikus intézkedés: ne aludjunk nyitott ablak mellett, a hajmosást időzítsük estére, a frissen mosott ruhákat ne a szabadban szárítsuk, füvet csak orrmaszkban nyírjunk, orrunkat öblítsük át vízzel, gyulladt szemeinket ne borogassuk kamillával, valamint ne igyunk lándzsás útifűből készült köptetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!