Életmód

2015.10.30. 15:58

Az e-cigaretta is veszélyes

Zalaegerszeg – Az elektromos cigaratta is káros az egészségre, hívta fel rá a figyelmet pénteken az ÁNTSZ.

Zalai Hírlap

Az eddig végzett vizsgálatok szerint az e-cigarettából kifújt párában egyes veszélyes anyagokból több van, mint a hagyományos cigaretta füstjében, tette közzé a tisztiorvosi szolgálat. Az e-cigaretta veszélyezteti azok egészségét is, akik nem használják, csak a mások által kifújt párát lélegzik be.

Az elektronikus cigarettákhoz használatos patronok, flakonok töltésére használt folyadékokban található úgynevezett propilén-glikol már rövid távon szem-, légcső- és torokirritációt okoz, hosszabb távon fokozza gyermekeknél az asztma kialakulásának kockázatát. Az e-cigaretták ízesítéséhez mesterséges anyagokat alkalmaznak, például aldehid vegyületeket. Ezek szintén erősen irritáló hatásúak, elsősorban a légzőszerveket károsítják. A patronokban, flakonokban gyakran megtalálható a glicerin is, melynek belégzése a tüdőben gyulladáshoz vezethet.

Az ÁNTSZ tudatta: nincs bizonyíték arra, hogy az e-cigaretta hatásos eszköz a dohányzásról való leszokáshoz. Erre a nikotinhelyettesítő terápiákat, az ilyen célra kifejlesztett gyógyszereket, továbbá a csoportos, illetve telefonos támogatást javasolják, melyek már bizonyították hatékonyságukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!