Életmód

2017.06.24. 10:05

Az ebek se érezzék magukat kutyául a nyaraláson

NAGYKANIZSA - Amikor a család vakációzni indul, bizony nem kevés dolgot kell szem előtt tartani, hogy tényleg felhőtlen legyen a pihenés.

Szabó Zsófia

Nincs ez másként akkor sem, ha négylábú kedvencünket is magunkkal visszük bel- vagy külföldre nyaralni. Ám ez esetben is muszáj körültekintőnek lenni. S hogy mikre tanácsos figyelni? A hasznos tudnivalókat Bognár Attila, a Kanizsai Kutyás Szabadidő- és Sportegyesület elnöke ismertette.

- Jócskán van teendőnk, ha bel- vagy külfoldre utazunk a kutyánkkal - jelezte a szakember. - Amennyiben autóval kelünk útra országhatáron belül, legyen nálunk víz, hogy rendszeresen tudjon inni a jószág. Folyamatosan szellőztessük a gépjárművet, ám a légkondit ne engedjük rá közvetlenül. Ha gyógyszerre szorul az állat, abból is tegyük el magunkkal a szükséges mennyiséget - részletezte Bognár Attila. - Ha viszont külföldre tartunk, akár gépjárművel, akár repülővel, mindenképp készíttessünk ezt megelőzően az állatorvossal útlevelet a kutyának, amiben az állat adatai, így a chipszáma, az oltások nyilvántartása is szerepel. Ez mindössze pár percet vesz igénybe. Enélkül nem is vihető át a határon az eb - hangsúlyozta az egyesület elnöke. - Amikor repülővel kelünk útra, a foglalásnál már célszerű tájékozódni az állattal történő utazás feltételeiről. Ahogy arról is, a célországnak milyen előírásai, esetleg rendelkezései vannak a kutyákkal kapcsolatban. Például vannak olyan német tartományok ahová vagy nem engedik be a jószágot, vagy alapfokú engedelmességi vizsgához kötött a belépés. Míg egzotikus ország esetén arról szerezzünk információt, kell-e bármilyen védőoltás neki. Ezt célszerű az utazás előtt jóval korábban beadatni, hogy kifejtse a védőmechanizmusát - fogalmazott.

Az sem mindegy, milyen szálláshelyet választunk kutyás gazdiként. Bognár Attila arról is beszélt, ma már jócskán vannak kutyabarát hotelek, apartmanok hazánkban. Kutyabarát strandok is szép számmal várják az ebeket.

- Vigyük őket bátran magunkkal a természetbe is. Ilyenkor érdemes azonban kullancs, szúnyog és bökőlégy ellen védeni őket. Léteznek erre különböző készítmények - fűzte hozzá. - Legalapvetőbb dolog viszont túra vagy séta során a póráz használata. Továbbá a szájkosáré - különösen, ha ingergazdag környezetbe visszük. Egyúttal figyeljünk a sétáltatás illemtanára is - emelte ki Bognár Attila. Megjegyezte: amire mindig figyeljünk nyáron, utazástól függetlenül is, hogy ne hagyjuk sosem a kocsiban a kutyát a tűző napon. Úgy sem, hogy lehúzzuk az ablakot...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!