Életmód

2016.02.10. 17:36

Az élet dolgairól, élményszerűen

Zalaegerszeg - Negyedik éve működik, ősztől nyárig havonta egy alkalommal a megyeszékhelyen egy filmklub, dr. Babrik Zsuzsanna pszichiáter, adjunktus és Gaál Boglárka családterapeuta vezetésével.

Matyovszky Márta

A filmek kiválasztása minden évben más tematika alapján történik, a vetítés után a részvevők megoszthatják egymással a látottakkal kapcsolatban felmerülő érzéseiket, gondolataikat. Ebben az évben a Férfilélek női szemmel - nem csak nőknek címet viseli a program. Februárban a Kényszerleszállás című filmet vetítették, ami a szenvedélybetegségek közül kettőt jelenít meg: az alkohol- és a kábítószer függőséget. A klub két vezetőjével beszélgetünk.

- Nagyon oldott és személyes volt a beszélgetés, állandó, vagy változó a közönség?

- Néhány állandó résztvevő mellett változó, hullámzó. Számunkra nagyon fontos, hogy mindenki saját magát adja bele a megbeszélésbe, és akiknek ebben már van tapasztalatuk, bátrabbak is. Ma szinte mindenki régi részvevő volt, és ettől személyesebbé is vált a beszélgetés. Saját magukat adják, saját vagy a környezetükben szerzett élményeket hozzák ide, tehát nem csak a filmről beszélgetünk. Azzal kezdünk, de aztán egyre intimebbé válik a hangnem- mondja Gaál Boglárka.

A képen balról jobbra: Koleszár Éva, Kiss Éva, Szabó Mónika, dr. Babrik Zsuzsanna, Gaál Boglárka, Dancs Jenő Fotó: Matyovszky Márta

- Hogyan kerül be egy-egy film a sorozatba?

- A filmeket én választanom ki - veszi át a szót dr. Babrik Zsuzsanna -, a tematikához kapcsolódóan. Olyanokat, melyek egy-egy tipikus élethelyzetet, általános problematikát jelenítenek meg. Téma volt például eddig már az apaság, a gyász, a homoszexualitás.

- Nagyszerű volt a film abból a szempontból, hogy egy sztárfoglalkozás képviselője, egy pilóta volt a főszereplő, (Denzel Washington játszotta remekül) aki mind az alkohol, mind a drog rabja. Különbözik-e az alkohol és a drog mint függőséget okozó szerek? Mintha különbözőként kezelnénk.

- Kémiai anyagok, amikhez hozzá lehet szokni, melyek használata során szenvedélybetegség alakulhat ki, ilyen szempontból nem különbözőek. De egy-egy viselkedési formához - pl. szex vagy vásárlás - is kialakulhat függőség. A különbözőként való kezelés amiatt van, mert az alkoholfogyasztás hosszú idők óta elfogadott társadalmunkban, míg pl. az ópiumhasználat a keleti kultúrákban volt mindennapos.

- Betegség az alkoholizmus?

- Igen, úgy gondolkodunk róla, mint betegségről, amihez tartozik egy genetikai háttér, egy biológiai felépítés, ehhez kapcsolódnak pszichológiai és társadalmi tényezők, és ez a négy dolog együtt fogja meghatározni, hogy valaki alkoholbeteggé válik-e vagy sem.

- A filmben az alkohol- és kokainfüggő pilóta igen összetett és magasan szervezett viselkedésmódot tanúsított a vészhelyzet kialakulásakor - olyat, amilyet más pilóták a szimulátoros megismétléskor nem tudtak reprodukálni. Mégse ölne, butítana az alkohol?

- Bár az alkohol egyértelműen idegméreg, de a főszereplő még nem tart ott, hogy végletesen károsodottak lennének agysejtjei. Majd károsodottakká válnak, ha nem hagyja abba az alkoholfogyasztást, vagy bele nem hal az alkohol és kokain együttes használatába. A biológiai tényező befolyásolhatja, hogy mely szerveket, területet károsítja az alkohol. Lehet, hogy a májat, lehet, hogy a környéki idegrendszert, lehet, hogy a központi idegrendszert. Konkrétan lehetséges, hogy miközben borzasztó állapotban van a máj, aközben a környéki, meg a központi idegrendszer még nem érintett olyan súlyosan.

- A beszélgetés résztvevői egyet értettek abban, hogy az alkoholhoz való viszonyt a társadalmi és családi környezet is befolyásolja. Mit tehetünk annak érdekében, hogy megóvjuk gyermekeinket az alkohol- vagy másféle függőségektől?

- Sok múlhat azon, milyen közegben nő fel egy gyermek, milyen kötődéssel, milyen szeretetet kap, milyen mintákat mutatunk számukra, akár az alkohol fogyasztására, akár a problémáink megoldására vonatkozóan, hiszen jól tudjuk, hogy az alkohol sokszor feszültség- és stresszcsökkentő szerepben kerül be az emberek mindennapjaiba. Képzeljünk el három menedzsert. Mindegyik pont ugyanolyan stresszes életet él. Az egyiknek szívinfarktusa lesz, a másiknak gyomorfekélye, a harmadik meg egészséges marad. Lehet, hogy a biológiai állapotuk, vagy genetikájuk következtében alakul ez így, de lehet, hogy a harmadiknak szélesebb körű, és egészségtámogató stresszkezelési ismeretei és gyakorlata van. Tud például relaxálni, ismeri a jól működő intim és társas közeg feszültségcsökkentő hatását, figyel az étkezésre, nívós hobbikkal bír.

- A társadalom az alkoholizmust stigmatizálja, a mindennapos alkoholfogyasztást pedig nagyon is tolerálja.

- Országunkban az oly nagy réteget - több mint 800 ezer embert - érintő alkoholprobléma megoldásához nagyon széleskörű szemléletváltozásnak, összefogásnak, kellene bekövetkeznie, a megfelelő beavatkozáshoz, mert az eredményesség nagyon függ attól, hogy a társadalom hogyan viszonyul a problémához. A komplex terápiához, a megfelelő rehabilitációhoz nehéz hozzájutni akkor, ha várólisták vannak abban a kevés számú intézményben, amelyik valóban komplexen tudja megközelíteni az alkoholbetegség kezelését. A filmben volt egy szereplő, az egyik stewardess, akivel kapcsolatban elhangzott, hogy alkoholbeteg volt, és a munkahely finanszírozta az elvonókezelését. Az értékes, alkoholbetegségbe csúszott dolgozóiktól nem megszabadulni akarnak, hanem segíteni rajtuk. Magyarországon nincs ilyen.

- Mit jelent önöknek ez a klub?

- Szeretjük, de nagyon!- mondják nagy mosollyal, szinte egyszerre. - Természetesen mindig megnézzük a filmeket a vetítés előtt, esetleg többször is. Van egy képünk róla, de ez a kép átalakul, színesedik vagy differenciálódik, miközben a résztvevőkkel beszélgetünk. A közös munkát megélni is nagyszerű, látni, ahogy élvezik a közös beszélgetést, és egyre jobban megnyílnak. Általunk kapnak valami mást, mi pedig ebből merítkezünk. Szeretettel látunk mindenkit a következő alkalomra, március 2-án. A honlapunkon többet is megtudhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!