2017.04.14. 08:38
Büntetlenül fogyasztható diétás finomság
Protein és gyümölcspép alapú muffin. Nagyon egyszerűen elkészíthető, kevés hozzávalóval akár a Húsvéti asztalra is.
Hogy miért jolly joker megoldás ez a muffin, azt a recept után bővebben kifejtjük. De először nézzük a hozzávalókat és az elkészítési módot.
Hozzávalók (12 db kisebb muffinhoz)
+ édesítő (pl. eritrit)
+ ízlés szerint cukormentes étcsokoládé, olajos magvak, kókuszreszelék stb.
1. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra.
2. Az almákat megfosztjuk héjuktól, magházuktól. Kimérünk 100 grammnyit és 100 grammnyi vízzel, fahéjjal, ízlés szerint édesítővel (pl. 1 ek. eritrittel) puhára főzzük.
Megjegyzés: az alma héját nem érdemes kidobni, ugyanis sok jótékony vitamin, ásványi anyag és rost található benne. Lehet sütés közben nassolni belőle, de akár azzal együtt is megfőzhetjük!
3. Kimérjük a zablisztet, összekeverjük 1 tk. sütőporral. Hozzáadjuk a proteinport és a kakaóport.
4. Amint az almánk megpuhul, lehúzzuk a tűzről, kissé hűlni hagyjuk. 200 gramm banánt beledarabolunk. Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük, majd ezt a gyümölcsmasszát a lisztes keverékhez keverjük.
5. Beleütjük a tojásokat, összekeverjük.
6. Kókuszzsírral kikent vagy kapszlikkal bélelt, esetleg szilikonos muffin formákba töltjük a tésztánkat.
7. Díszíthetjük cukormentes csokoládéval, olajos magvakkal, banánkarikákkal, almadarabokkal, kókuszreszelékkel Amihez éppen kedvünk van.
8. 20-25 perc alatt alsó-felső álláson készre sütjük őket.
ÁTLAGOS TÁPÉRTÉK ADATOK (díszítés nélkül)
energia
szénhidrát
fehérje
zsír
teljes adag
636 kcal
93 g
56 g
6 g
1 db (12 db esetén)
53 kcal
8 g
5 g
0,5 g
Miért jó a zabliszt?
Azért használhatunk zablisztet, mert a kevert tésztákban, így egy muffin esetében is tökéletesen helyettesíti a búzalisztet. (Ezzel szemben kelt tészta nem készíthető zablisztből!) Ha nincs otthon zablisztünk, könnyedén készíthetünk zabpehely megőrlésével, de tökéletesen megteszi a teljes kiőrlésű (tönköly) búzaliszt vagy a Graham búzaliszt is.
Azért érdemes zablisztet használnunk sütéshez, főzéshez, mert bár szénhidráttartalma megegyezik a búzalisztekével, magasabb a rost- és fehérjetartalma, ezáltal lassabb a felszívódása és lassabban emeli meg a vércukorszintet. A zab továbbá tartalmaz egy különleges rostot; az ún. béta-glükánt, mely az emésztésre gyakorolt jótékony hatásán túl bizonyítottan segít a koleszterinszint csökkentésében. Ezen kívül a zabliszt különleges ízt és textúrát biztosít a süteményeknek, valamint változatosabbá is teszi az étrendünket.
A zsírcsökkentés fontossága
A sütemény (a tojásokon kívül) hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz. Diéta, életmódváltás során főként a megfelelő fehérjebevitelre, a jól összeválogatott és jó arányú szénhidrátbevitelre figyelünk leginkább, holott a zsiradékbevitel csökkentése ugyanúgy fontos! Ha megfigyeljük a reform recepteket, sokszor csak a lisztek mennyiségét csökkentik, de a zsiradékmennyiség ugyanannyi – vagy még több. A zsírok 1 grammja több mint kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék 1-1 grammja! Mindemellett kutatások bizonyítják, hogy a zsiradékbevitel csökkentése ugyanolyan fontos a táplálkozásunkban, mint a megfelelő mennyiségű és minőségű protein bevitele, illetve a szénhidrátforrások megválogatása az étrendben.
A gyümölcscukor
A gyümölcsökben a rostokon túl túlnyomórészt gyümölcscukor (fruktóz) található, mely bár egyszerű szénhidrát, mégsem egyenértékű a kristálycukorral, a mézzel vagy egyéb növényi szirupokkal. Igaz, a gyümölcsök gyorsan juttatják energiához a szervezetet (gyorsan szívódik fel a bennük található szénhidrát), de rost-, vitamin- és ásványi anyagtartalmuk kompenzálja mindezt. Édesség utáni sóvárgásra a gyümölcs tökéletes választás!
A jolly joker étel
Tízóraira, uzsonnára, de edzés előtt és után is tökéletes választás ez a proteines muffin. Miért? Egyszerűen elkészíthető, laktató, egészséges, könnyen magunkkal vihető. Fizikai aktivitás előtt gyorsan biztosít energiát a szervezetünknek, edzés után pedig nem engedi lezuhanni vércukorszintet, mindamellett fehérjetartalma segít megóvni és regenerálni fáradt izmainkat.
Még egy ok, amiért ne riadjunk vissza a gyümölcs(cukor)tartalmától: a protein beépüléséhez szükség van gyorsan felszívódó szénhidrátra!
Jó étvágyat hozzá!
A cikk szerzője: Panhellen Magyarország
(x)