Életmód

2015.06.26. 06:09

Csak azt, ami folyik?

Nyáron mindig napirendre kerül az ideális folyadékbevitel.

Arany Horváth Zsuzsa

Az Európai Hidratációs Intézet kutatásai szerint, ha valaki naponta csak 1-2 alkalommal jár pisilni, a vizelete sötét színű, valószínűleg nem iszik eleget. Ha azonban naponta 8-10 alkalommal is vécére megy, és a vizelete majdhogynem színtelen, akkor a megfelelő mennyiségnél több folyadékot fogyaszt. Ez sem egészséges, mert túl sok ásványi anyagot fogyaszt el, aminek a kiválasztása megterhelheti a veséket.

Miből pótolhatjuk az elvesztett folyadékot? A zöldségekben és gyümölcsökben relatíve sok található: akár 90-95 százaléknyi is, például a görögdinnyében. De sok folyadékot tartalmaz a narancs, az őszibarack, a szőlő, ez is folyadékfogyasztásnak számít. A híg levesek túlnyomó része víz, így az erőleves, a húsleves, a gyümölcsleves jó folyadékpótlás. A tej is folyadék, bár magas a tápanyagtartalma. A sört, a bort a dietetikusok nem ajánlják folyadékpótlásra az alkoholtartalom miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!