Életmód

2015.10.04. 09:37

Csakis rád figyelek - A módszer a művészeti nevelés csíráit ülteti el

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! csábítja immár csemeték ezreit a magyar népzene megismerésére és szeretetére a Ringató elnevezésű zenés-játékos foglalkozás.

Kiss Gyöngyvér

A mozgalom zalaegerszegi képviselőjével Hochrein Judittal beszélgettünk a zenei nevelés előnyeiről, pozitív következményeiről. Mint elöljáróban elmondta, tíz éve létezik hazánkban a Ringató Alapítvány, amely célul tűzte ki a legkisebbek zenei beavatását. A fél és három év közötti gyerkőcök felnőtt kísérőikkel körbe ülnek, dalolnak, ölbeli játékokra ringatóznak, lovagolnak. Számos helyen teret hódított már e módszer, amelynek alapítója Gállné Gróh Ilona, aki nemrégiben a Nemzetközi Kodály Társaságtól a kisgyermekkori zenei nevelés területén végzett munkájáért Nemzetközi Forrai Katalin-díjat vehetett át Edinburgh-ben.

- Ilona tanítványai közül jelenleg is 74-en tevékenykedünk az országhatáron innen és túl, Svájcban, Kaliforniában, Berlinben, Bécsben, Felvidéken, Erdélyben - mesélte Hochrein Judit. - Tehát rengeteg helyen gyűlnek össze magyar családok, hogy újratanulják azt, amit a korábbi nemzedékek még birtokoltak.

Tánczos Éva Pannával, Tóth-Árvai Viktória Zórával, Pados Judit Gergővel és Németh Eszter Horváth Borival a karjai közt a programon Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszegen öt éve járhatnak e foglalkozásokra az érdeklődők, immáron két helyszínen is, szerdánként a Göcseji Múzeumban, hétfőnként a Keresztury VMK-ban.

Hochrein Judit muzsikál

- Elsőszülött fiamnál hamar rájöttem, hogy az éneklés sok örömet okoz és segít. Jó elterelő művelet lehet pl. pelenkázás közben, s mivel úgy éreztem, a fiam is fogékony a muzsikára, olyan közösséget kerestem, ahol anyukák és gyermekeik közösen merítkeznek meg a zene és a közös játék élményében - utalt az előzményekre Judit, akit a Ringatós tapasztalatok arról is meggyőztek, hogy a módszerrel a művészeti nevelés csíráját ültetik el:

- A szépségre törekszünk, az élő hangra és hangszerjátékra fektetjük a hangsúlyt, a zenét tartjuk az egyik legnagyobb személyiség-formáló erőnek utalt Kodály szavaira, miszerint Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene juthat be .

Judit azokat is biztatja, akik félnek énekelni, vegyenek részt bátran a foglalkozásokon, mert az ottani oldott légkör, a közös éneklés felszabadítja a gátlásokat. A modern pszichológia azt vallja: az együtt töltött minőségi időből, a csak rád figyelek pillanatokból a kisgyermek életre szóló lelki gazdagságot és biztonságot raktároz el. Már ükanyáink is felismerték, hogy a ringatás, éneklés, ritmikus mondókázás megnyugtatja a kisdedet, s mára a kutatók arra is rájöttek, hogy a korai nyelvi fejlesztés segít az iskolásokat gyakran érintő diszlexia, vagy diszgráfia megelőzésében. A játékok jóvoltából kialakított kapcsolatok pedig a matematikai, nyelvi, mozgásbeli és egyéb készségek fejlődésére is pozitív hatást gyakorolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!