Életmód

2017.02.05. 17:55

Divathóbort vagy más - Fókuszban a fehérjeporok és a táplálékkiegészítők

Zalaegerszeg - A táplálékkiegészítők és fehérje porok reneszánszukat élik, ezért utánajártunk: vajon mire jók valójában?

Rákos Bianka

- Első körben fontos tudni, mi van egy fehérjeporos dobozban - kezdett bele Szalai Sarolta szaktanácsadó. - A fehérje egyike a makro tápanyagainknak a szénhidrátok és a zsírok mellett, a dobozok tartalma szerves anyag. Porlasztva szárítják, ezért tér el az állaga például a hústól vagy a tojástól - tudtuk meg.

Gáspár László személyi edző elmondta, a fehérjeporok lényege, hogy nagy mennyiségű, gyorsan felszívódó fehérjét lehessen minél gyorsabban bevinni. Ezt a módszert főleg a sportolók részesítik előnyben, a mindennapos edzések miatt. Sarolta szerint a szervezet ezeket az anyagokat az izomszövetek regenerálódásához használja fel, ráadásul a fehérjeporok akár a sütemények alapanyagaként is használhatóak. A liszt egy részének vagy akár teljes egészének kiváltására is alkalmas, ezzel rengeteg felesleges szénhidráttól lehet megóvni a szervezetet.

- Fogyókúrázóknak is lehet ajánlani alacsony szénhidrát tartalma miatt. A fehérjeturmixokkal egyszerűbb egy étkezést is megoldani. Ha valaki sok fehérjét vesz magához csökken az éhsége, így kevesebb szénhidrátot fog bevinni. - folytatta a szaktanácsadó.

Szalai Sarolta szaktanácsadó Fotó: A szerző

A mértéktartás azonban a fehérjeporoknál is fontos. A túlzott bevitellel a bélflóra károsodhat, noha ennek megelőzése érdekében a legtöbb por tartalmaz emésztőenzimeket valamint pre- és probiotikumokat - tette hozzá Raduly Cintia dietetikus.

A köztudatban számtalan tévhit és városi legenda is kering, sokan tévesen doppingszernek titulálják a fehérjeporokat és étrendkiegészítőket. Sarolta azonban olyan pletykákkal is találkozott, ami szerint a magas fehérjebevitel összefügg a csontritkulással.

- A sportolókat ez nem érinti, mivel sokat edzenek, beviszik a megfelelő mennyiségű tápanyagot, és hormonháztartásuk is rendben van az edzések miatt. Sportemberek milliói követnek magas fehérjetartalmú étrendet a csontritkulás bármiféle tünete nélkül - mondta.

A szaktanácsadó szerint a táplálékkiegészítő készítményeket bárki fogyaszthatja, hiszen nemcsak a rossz minőségű élelmiszerekből hiányzó vitaminok pótlására kiváló, mivel az antioxidánsoknak, ásványi anyagoknak, növényi kivonatoknak teljesítményjavító hatása is van.

- Erősebb az immunrendszer, javul az emésztés, jobb a sportteljesítmény - csak néhány pozitívum a sok közül. Egyes vitaminok jó hatással vannak a haj és a bőr, valamint a köröm egészségére is - sorolta a szaktanácsadó.

Az egészségünk megőrzéséhez is hozzájáruló készítmények tehát számos jótékony célt szolgálhatnak, de ha ki szeretnénk próbálni, a megfelelő a kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!