Életmód

2017.02.27. 13:44

Károsabb az e-cigi, mint a dohány?

Pár évvel ezelőtt az e-cigaretta a dohányzás egészségesebb alternatívájaként mutatták be. Most a kutatók ennek ellenkezőjét állítják.

Egereken végzett kísérlet eredménye szerint az e-cigi gőzében lévő vegyi anyagok fokozzák a kockázatát annak, hogy vérrög alakuljon ki az agyban. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy nem biztonságosabb az e-cigaretta a dohánynál, sőt, lehet, hogy nagyobb kockázatot jelent. - írja a pénzcentrum.hu.

A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a rendszeres e-cigizés csökkentette a glükóz mennyiségét az agyban, pedig ez az "üzemanyag", amire szükséges a neutronok működéséhez, az agyi aktivitáshoz. A gázok is nagy kárt okoztak: blokkolták a létfontosságú véralvadást, ami növelte az agyi vérzés valószínűségét.

A Kaliforniai Egyetem tudósai azt is megállapították, hogy az e-cigaretta használata a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is növeli. Mindezt úgy, hogy megemeli a szívben az adrenalin szintet. Ez a kockázati tényező a világon a "leggyilkosabb".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!