Életmód

2016.05.17. 16:12

Edzés, diéta, és a gyúrós lányok világa

Lenti - Arany minősítést nyert el első versenyén Bandi Júlia junior bikini fitnesz modell nemrég. Ennek kapcsán beszélgettünk edzésről, diétáról és a gyúrós lányok világáról.

Korosa Titanilla

Az igen csinos fiatal hölgy középiskolás korától jár fotózásokra, bár akkor még nem edzett rendszeresen. Az érettségi után kezdett kondizni, és az azóta eltelt néhány évben már annyira komolyan vette az edzéseket, hogy mára fitnesz modell lett.

- Először itthon, Lentiben Kiss Tamás konditermében csak félénken ismerkedtem a környezettel, a gépekkel. Tamás és ismerősök segítettek hogyan is kell edzeni, melyik gépet hogyan kell helyesen használni, milyen gyakorlatokat kell végezni. Innen indultam. Aztán jöttek az edzéstervek és ma már magamtól is megy- mesélt lelkesen a kezdetekről. - Tetszett nekem a fitnesz világa, a szép, izmos modellek, álmodoztam róla, hogy húú én is szeretnék így kinézni. Először hetente háromszor és mostmár 4-szer, 5-ször is edzek. A munka elég hamar meglátszott rajtam, de nem is hagytam ki hosszabb időszakot. Próbáltam már akkor is odafigyelni az étkezésre, illetve arra az alapszabályra, hogy a sok fehérje mellett csak kevés szénhidrátot fogyasszak. Itthon és a környéken versenylehetőség nincsen, én viszont szerettem volna magam kipróbálni, megvalósítani az álmom.

Bandi Júlia

Az érettségi után Juli gyógytornásznak tanult, majd váltott és fogászati asszisztensnek jelentkezett, ezzel együtt Budapestre költözött, ahol folytatta az edzést is a tanulás mellett.

- Ott jött össze a versenylehetőség - folytatta. - Békefi Brigitta bikini fitnesz modell által szervezett válogatóra mentem el és ott bekerültem a csapatukba. Vele, illetve velük készültem fel az áprilisi Magyar Kupára, ami az első versenyem volt. Ezt kemény időszak előzte meg. Az edzés, a súlyok, a sorozatok száma persze változik, attól függően, hogy éppen tömegnövelés vagy szálkásítás van. A versenyre való felkészülés alatt egy, másfél órás edzéseket csináltam, egy-egy izoncsoportra 7-9 gyakorlatot. A versenyek előtt már minden izomcsoportot meg kell mozgatni, nagyon intenzív a munka, hogy úgymond bedurrantsuk az izmot, de ne erőltessük meg. Két megmérettetés között keményebb az edzés, verseny előtt azért a diéta miatt már gyengébbek vagyunk, így azt is figyelmebe kell venni.

Hogy a versenyre úgy nézzenek ki, ahogy a képeken is látszik komoly diétára van persze szükség. Juli februárban kezdte a nem túl változatos diétás étrendet.

- Három hónap kell a fogyáshoz, hogy a testzsírszázalék minél alacsonyabb legyen - magyarázta. - Az étkezés eléggé szabályozott, a napi menü ilyenkor például aminósav, tojás, proteinturmix és zab, mint lassan felszívódó szénhidrát. Eszünk csirkét és zöldséget, 3 óránként enni kell, ebédre bevonható a rizs is, persze mindent csak a megadott mennyiségben.  Edzés előtt is kell enni, fontos, hogy a fehérje a szervezetben maradjon és csak zsírból fogyjunk, ne izomból. Mellette kellenek a vitaminok. Amikor edzeni kezdtem 54 kg voltam, aztán kezdtem izmosodni felhíztam 63-64-re, a verseny idején pedig 59 voltam. Ennyi ment le, de nagyon látszott, beesett az arcom és az edzőruhám is lógott rajtam. Azért az egészségre oda kell figyelni, nem mindenki szervezete bírja ezt a megerőltetést és pihenni is kell. Nehéz megállni persze, hogy édességet nem ehetünk és a kávé is más tej nélkül. Szóval kemény, de ki lehet bírni, ha az ember elhivatott és tényleg el akarja érni a célját.

Julinak nagy álma teljesült és csak mosolyogva mesélt a "szenvedésekről" is, így tényleg nem tűnik ez olyan vészesnek.

- A verseny nagy élmény volt - folytatta. - A bemutatkozás előtt  az izmokat hangsúlyozandó barnítót kaptunk, mellé sminket. Nagy volt a mozgás, nagyon sok lány, mindenki minősítőre megy a verseny előtt. Itt magasság szerint voltunk beosztva. A junior fitnesz bikini modell kategóriában, ahol indultam közel 20-an versenyeztek. Előtte az edzések mellett a pózokat is tanulni és gyakorolni kellett, ez nagyon fontos. Az értékelők figyelik a formát, vagyis kell egy jó, formás alak,  hozzá megfelelő bikini és a pózokkal lesz teljes az összkép. Ebben a kategóriában nem kell nagy izomtömeg, az izmok szépségét mutatjuk meg. Arányos testalkattal és kidolgozott izmokkal szépen lehet szerepelni, lényeg, hogy ne legyen zsír az emberen. Ez afféle szépségverseny, nézik a kisugárzást is.

Juli szépen szerepelt első alkalommal, az arany minősítés önmagáért beszél, ezzel megerősítést is kapott, úgyhogy tovább megy az úton, úgy érzi van helye a színpadon és ebben a műfajban.

- A magyar kupa után részt vettem a Fitbalance-on is, ott juniorban 5., a felnőttek közt 6. helyet értem el - mondta. - Ennek is nagyon örülök. Később szeretnék majd eljutni egyik Európa-bajnokságra, de végig kell járni a lépcsőfokokat. Mindenkinek az az álma, hogy a profik közé kerüljön, de ebben a kategóriában nagyon kevesen vannak. Másrészt pénzkérdés is, hiszen az étkezés, az utazás és minden más igen költséges. Mindemellett ha nem csinálnám üresnek érezném magam. Tetszik ez a világ, valóra váltom az álmom és ez megéri a szenvedést.

Azt azért elárulta, a verseny után jól esett süteményt enni, és nyáron, mikor nem készül versenyre azért megenged magának egy kis bűnözést az édességek terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!