Életmód

2015.11.07. 19:29

Egy nap az egészségért

Zalaegerszeg – Mozgás, egészséges táplálkozás, sokféle egészségügyi felmérés. Röviden ezzel foglalható össze a Keresztury VMK szombat délutánja.

Hajdu Péter

Az Egy nap az egészségért nevű program kitűnő lehetőség volt mindazok számára, akik kíváncsiak az egészségügyi ismeretterjesztésre, nem féltek egy kis mozgástól, s képet akartak kapni egészségi állapotukról, ugyanis tucatnyi féle ingyenes szűrésen, tanácsadáson lehetett részt venni.

A színpadon az Albatrosz Tánccsoport bemutatójával kezdődött a program, s kisebb szünetekkel három érdekes előadás követte egymást. Közben kinn az előtérben, az emeleti és földszinti termekben zajlottak a foglalkozások. Vércukor, vérnyomás és koleszterinszint mérés, diabéteszes tanácsadás, drogprevenció, önvizsgálat oktatás, és mozgásgyakorlatok.

– Az egészségnap megszervezése hosszú évekre nyúlik vissza. Idén arra gondoltunk, hogy kicsit megváltoztatjuk az eddigieket. Most az előadások hangsúlyosabb szerepet kaptak a korábbi egészségnapi programoknál. Sikerült világhírű embereket, előadókat megnyerni, mint Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, illetve Mányoki Attila zalaegerszegi távúszó, továbbá a megyei kórház szívsebészetének főorvosát, dr. Alotti Nasrit, akik egy-egy előadást tartanak az egészséges életmód fontosságáról. Igyekeztünk azokat a táncegyütteseket meghívni, amelyek itt a házban próbálnak. Mivel a helyi és a hazai termék éve van, igyekeztünk olyan helyi termék készítőket is meghívni, akik itt népszerűsíthetik termékeiket, készítményeiket – mondta az események kezdetén Flaisz Gergő, a művelődési központ igazgatója.

A bejárat mellettegy futópadon folyamatos volt a forgalom. Futó maratont indítottak, mindenkinek az erőnléte szerint állították be a gépet, s aki öt percet futott, kocogott, az a nap végén ajándéksorsoláson vehetett részt.

– Nem vagyok fáradt egy csöppet sem, ez csak bemelegítés volt, utána erősebb teljesítményre állítják a gépet. Rendszeresen kerékpározok, van hozzá erőnlétem – mondta gépről lelépve Kovács Lászlóné, a Nefelejcs Nyugdíjasklub tagja.

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok a tőle megszokott közvetlenséggel beszélt a sport fontosságáról, amivel megteremthető a mindennapok egyensúlya. Megtelt a terem dr. Alotti Nasri szívsebész főorvos Szíved felbecsülhetetlen érték, mit teszel érte, című előadására. A szívsebész főorvos szívünk teljesítményéről beszélt, számokban bemutatva, nem létezik olyan ember alkotta gép, amely ekkora munkára képes, majd riasztó információkat adott, milyen károsodásokhoz vezethet az egészségtelen mód. A szív első számú ellenségeként a dohányzásról szólt, majd a szívbetegség megelőzéséről. Mint mondta, a szív érdekében a két legfontosabb tényező az egészséges diéta és az egészséges életmód.

Az előtérben mindeközben házi készítésű lekvárokat, mézeket, s más készítményeket kínáltak, az emeleti termekben pedig jógán, pilates edzésenen, intenzív alakformáló tornán, zumbán lehetett részt venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!