Életmód

2016.03.30. 13:12

Együnk virágot, vadnövényt - a természet a túlélés szolgálatában

Zalaegerszeg - A falumúzeumban nemrégiben megrendezett oltónap vendége volt Gyenes Csilla fitoterapeuta, aki az ehető vadnövényekről tartott előadást.

Magyar Hajnalka

Budapestről indult, ahol biológia-földrajz szakos tanárként tette a dolgát. Ma azonban már a vendvidéki, mindössze 60 lakosú Orfaluban él, ahol párjával, Galambos Gyula méhésszel, apiterapeutával (méhészeti termékekkel való gyógyítás) a természet áldásait kutatja. Tapasztalatát, amit az őrségi nemzeti park túravezetőjeként, valamint 3,5 hektáros kaszáló gyümölcsösükben szerzett nem tartja meg magának, társával együtt elhivatottan terjeszti mindazon ismereteket, amelyekkel túlélésünket szolgálja a természet.

- Nagy bajnak tartom, hogy a gyerekek nem tanulják meg már az iskolában, hogy a természet miként szolgálhatja az életben maradást válsághelyzet esetén - mondja a természetgyógyász hölgy. - Az emberek nem ismerik a vadon termő ehető növényeket, időnként sajnos még a medvehagymát is összetévesztik a gyöngyvirággal, pedig csak meg kellene sodorni a levelét. Elveszni látszik ez a tudás, mint ahogy a legalapvetőbb természetes gyógymódokkal is kevesen vannak tisztában. Holott ezek szükséghelyzetben életet menthetnek.

Gyenes Csilla a Göcseji Falumúzeumban megrendezett oltónap vendége volt
Fotó: Pezzetta Umberto

Nem kell azonban katasztrófának történnie ahhoz, hogy ne jussunk megfelelő értékű tápanyagokhoz. Gyenes Csilla szerint ma egyre nagyobb mértéket ölt az úgynevezett minőségi éhezés.

- És az emberek még csak nem is tudnak róla... Az összes civilizált országot sújtja ez a probléma, ami alapvetően abból ered, hogy a művelés során a talaj olyan mértékben zsigerelődött ki, hogy abból a növények már nem tudnak elegendő vitamint, ásványi sót, nyomelemet felvenni. Az elmúlt ötven év során a sárgarépa, az eper, a kukorica stb. vitamin- és ásványianyag-tartalma átalakult. Ebben látom az okát az egyre súlyosabb mértéket öltő elhízásnak is. Persze hogy hízunk, hiszen hiába eszünk sokat, a szervezet egyre csak azt jelzi, hogy nem jutott elegendő vitaminhoz és ásványi sóhoz. A túlsúly mellett egyéb következményekkel is számolni kell: csontritkulás, fogszuvasodás, hajhullás...

Ha azonban megismerjük a vadon termő ehető növényeket, amelyek még hasonlítanak eredeti önmagukhoz, értékes erőforrásokkal tudjuk kiegészíteni a táplálkozásunkat. Együnk tehát virágot, salátaboglárkát, cickafarkot, pongyolapitypangot - tanácsolja. Vegyük észre a szerény ibolyát, amit kandírozva, salátadísznek vagy szörpnek elkészítve is bevethetünk, akárcsak a pongyolapitypangot. És persze ott a sokoldalú csalán...

- A nagycsalán zsenge hajtásai igen értékes alapanyagul szolgálhatnak. A csípősségén ki lehet fogni, ha leforrázzuk, vagy nejlonzacskóba téve egy kicsit megütögetjük, összedörzsöljük. Eleve tanácsos kézre húzott nejlonzacskóval szedni. Nem csak főzeléknek jó, hanem különböző kencéknek is, tejföllel, túróval összekeverve. Jelentős mennyiségű vasat tartalmaz, aminek rendszeres pótlása különösen a nők számára fontos. A gyökere ugyancsak felhasználható kozmetikai célokra, hajhullás, zsíros haj ellen.

A salátaboglárka, a százszorszép és a pongyolapitypang bimbóját pedig eltehetjük, s kapribogyó helyett ezeket is kínálhatjuk. Sok növény, például az ibolya vagy a szamóca zsenge levele is ehető - sorolja.

A legismertebb fogyasztható vadnövény manapság valószínűleg a medvehagyma, ami akkora sláger, hogy szabályozni kell a gyűjtését.

- Az emberek sajnos mohók, nem gondolkodnak - folytatja Gyenes Csilla. - Nehezen állják meg, hogy mindig csak annyit vegyenek magunkhoz, amennyi kell, hogy jusson a következő napra, és másoknak is. Felháborít, hogy sokan a gombát is úgy szedik, hogy közben tönkreteszik a továbbélést biztosító micéliumot.

A természet nem csak táplál, gyógyít is. Eleink még tán nem a patikába, hanem az erdőbe, rétre szaladtak lázcsillapítóért (a fűzfa szalicil tartalmú vékony kérge), gyulladáscsökkentőért (bodzavirág), vagy sebgyógyító kötésért (útilapu).

- Jó kapcsolatot ápolunk a Göcsej Természetvédelmi Alapítvánnyal, csatlakoztunk a Nyitott kertek hálózathoz - utal ismeretterjesztő tevékenységükre Gyenes Csilla. - Ennek keretében a mi önfenntartó méhes és füveskertünk kapui is nyitva állnak a látogatók előtt április 23-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!