Életmód

2017.08.20. 16:50

A kertből a babatálba kerül - A fokozatosság meghozza az új ízek iránt a kedvét

ZALAEGERSZEG Friss zöldségek, gyümölcsök csábítanak a kertben mindenkit, így a kisbabák szüleit is. Ám ami egészséges, éltető táplálék egy felnőtt szervezetnek, nem biztos, hogy jó hatással van egy fejletlen bélrendszerrel rendelkező kisbaba számára is.

Kiss Gyöngyvér

Optimális esetben egy baba hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálásban részesül, ezután kezdik el szülei kínálgatni különféle gyümölcspépekkel, főzelékekkel, amelyek felkészítik a kicsi szervezetét a minél színesebb étkezésre. Gyakran kapnak az anyukák eltérő tanácsokat, milyen táplálékhoz is nyúljanak a hozzátáplálás kezdetén, Nagyváradi Szilvia területi védőnő szerint a legbiztosabb út, ha a védőnő és a gyermekorvos tanácsait követik, különösen az első életévben. A szakember azt tanácsolja, hogy a táplálás két legfontosabb kritériumát, a fokozatosságot és a sorrendet is biztosan szem előtt tartsuk.

Nagyváradi Szilvia területi védőnő - Fotó: A szerző

- Kezdésként a délelőtti órákban tízóraira kínáljuk meg kis almával a csemetét. Ilyenkor általában éhesek a babák, s pár kanállal biztosan hajlandóak elfogyasztani a gyümölcsből, illetve napközben jobban figyelemmel tudjuk kísérni a későbbi reakciókat is, mintha esti etetésnél vezetnénk be az új falatokat. Mivel az anyatejen kívül más ízt még nem ismer a kicsi, minden esetben szoptatás előtt kínáljuk az új ízekkel, lehet, hogy első reakcióként kiköpi az ételt, illetve a visszautasítás egyébként még attól is lehet, hogy a szopizáshoz szokott hozzá, s meg kell tanulnia kanállal ennie - fejtette ki Nagyváradi Szilvia. - Az almát, aminek most különösen szezonja van, le kell reszelnünk, de először mindig csak a levét használjuk. Az alma után őszibarackot, megygyet és banánt is fokozatosan bevezethetjük az étrendbe, mivel azonban az utóbbi megfoghatja a székletét, ezért ezzel különösen javaslom az elővigyázatosságot. Fontos, hogy naponta emelkedő adagban vezessük be az új ízeket, ami annyit jelent, ha valamilyen gyümölccsel megkínáljuk a gyerkőcöt, akkor két-három napig csak azt kapja. Mindig frissen elkészítve. Két hét alatt az említett gyümölcsöket kombináljuk is már, s akkor jöhetnek a főzelékek, amelyeknek a krumpli az alapja. Ezt megmossuk, meghámozzuk, majd a hámozás után újra megmossuk, főzővízzel feltesszük fűszerezés nélkül, majd a főtt burgonyát méz sűrűségűre turmixszoljuk. A higítás mindig a főzőlével történjen.

Az első ízlelés meglepő lehet a kicsi számára - Fotó: Shutterstock

A szakember külön felhívta figyelmet a fulladásveszélyre, ami miatt a kezdetekben tilos darabos falatokkal próbálkozni. Eleinte mézsűrűségű pépet érdemes adni, később a csecsemő ízléséhez igazodhatunk. Darabosat csak akkor adjunk, ha már rágófogai is vannak a kicsinek, amelyekkel meg tudja őrölni a főzelékrészeket. A rágásra szoktatáshoz nem turmixoljuk, hanem villával alaposan összetörjük, nagyobb darab ebben sem maradhat! Később felügyelet mellett jöhetnek a "rágcsálnivalók" is: puha zöldségdarab, sárgadinnye, vagy banán, amelyek óvatosan már a kisded kezébe is adhatók. Vannak azonban veszélyes ételek is, melyek félrenyelve fulladást okozhatnak. Ilyen a cseresznye, kukorica, dió, kemény, nyers gyümölcs vagy zöldség. A főzelékeknél sem mindegy, mely zöldségeket választjuk elsőként a burgonya mellé:

- Ha már a krumplit megismerte a gyerkőc, kaphatja azt sárgarépával és sütőtökkel, céklával is, viszont ezeket is mindig külön főzzük a babatányérba, nem a vasárnapi húslevesben főtt sárgarépát adjuk például a gyereknek, hiszen azokból már szinte minden vitamint kifőztünk. A baba bélrendszerének ekkor még nincs szüksége a leves zsírjára, fűszereire sem - jegyezte meg a szakember.

Az oxalát tartalommal óvatosan

Hat hónapos kor után a következő hónapokban szép lassan érdemes mindent bevezetni, gyümölcsök közül szilvával, sárgabarackkal és cseresznyével érdemes próbálkozni, persze itt a sorrendnél már szem előtt tartva, ha éppen a kertben, vagy a nagyszülőknél terem valami, azokat előnyben részesíthetjük, de a táblázatban lévő hónapok között akkor sem lavírozzunk anélkül, hogy a védőnővel konzultálnánk.

Zöldségek közül a sárgarépa és sütőtök után salátával, tökkel, gesztenyével, majd a brokkolival, kelbimbóval, spenóttal, zöldborsóval, zöldbabbal és spárgával érdemes próbálkozni. Magas, nehezebben emészthető rosttartalmuk miatt a kelkáposztát, karalábét és karfiolt csak 8 hónapos kor után próbáljuk meg. Spenótot, sóskát magas oxalát tartalma miatt csak hetente egy alkalommal javasolnak a szakemberek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!