Életmód

2016.04.10. 13:02

Feketebodzás szederlekvár - Reneszánszát éli a variálható egészséges édesség

Zalaegerszeg - Nem egészséglekvár-készítésnek indult a dolog. A háziasszonyi fantázia áradása és a kert kínálta gyümölcsök, virágok hívogatták Horváth Ritát: főzzél belőlünk valamit.

Arany Horváth Zsuzsa

- Ez fekete bodza és szeder, ez meg levendulás eper, egy kiló gyümölcshöz mindössze 5 dkg cukrot teszek. Azt szeretném, hogy a családtagokkal együtt mindennap ehessünk belőle a túlzott cukorfogyasztástól való félelem nélkül. - Horváth Rita konyhájában ülünk, az ablak alatt levendulaágyás, a domboldali kertben virágzó gyümölcsfák, az Alsóerdő feletti magaslatra kúszó birtok sarkában az ő birodalma, a lekvárfőző szentély.

- Amikor dolgozom, van egy kis ragacs itt-ott, ezért kímélem a lakó- és életterünket - mondja a kétgyermekes édesanya, akit amúgy a napi munkája a pénz és a vállalkozások sokkal prózaibb világához köti. - Amikor a férjem családjának kis birtokára költözhettünk, nem akartam, hogy a gyönyörű gyümölcsök kárba vesszenek.

De ha az alma, körte, barack, meggy, cseresznye, eper, ribizli mellett kéznél voltak a virágok is, bátran kombinálni kezdett, hogy új, de azért elsősorban a göcseji termésadottságokra jellemző ízekkel kísérletezzen. Közben utánajárt, megismerte az egészségre is jótékony hatással bíró összetevők egymást erősítő tulajdonságait. A flavonoidtartalom, a C- és B-vitamin, a különböző nyomelemek pedig csak hasznos lehet bárkinek. Az alapanyagokat igyekszik a lehető legkevesebb idejű hőkezelésnek kitenni, hogy megőrizzék a benne rejtőző anyagok hatásait. A főzést és a légmentes lezárást az ismert, ősi dunsztolás követi, ahogy nagyanyáink szokták. Csak épp a beltartalom izgalmasabb. Esetleges sűrítésre pektint használ. A gyümölcsfák pedig csak biopermetszereket látnak.

Horváth Rita és a lekvárköltemények
Fotó: Pezzetta Umberto

Így született meg a regényes nevű 22-féle lekvár, úgy, hogy a gyümölcsdarabok némelyike épen marad, mintegy hitelesítve a felhasznált anyagokat. Szóval az ismert alaplekvárokon túl (meggy, cseresznye, barack, szilva, eper) van itt kékszőlős, csipkebogyós, bodzás, szedres, levendulás, mentás, citromos, amarettós-mandulalikőrös, rumos - természetesen mind-mind saját kezűleg szedve. (Csak eperből 1200 tő várja az átlényegülést...) Karácsonykor még mézeskalácsízű lekvár is készült saját keverésű fűszerrel.

Így együtt a Göcsej zamata gyűjtőnévre hallgatnak. Innentől tudatosnak mondható a termékfejlesztés. Amúgy is szeretett volna az addig megszokott mókuskerékből kilépni, valami több örömöt adó alkotás után nézni. Két éve őstermelői igazolvány birtokosa, ami a barátokon kívüli terjesztés záloga is lehet. Sokáig csak baráti, családi összejövetelek alkalmával bővült a kóstolók és rajongók köre, sok-sok közös nyaralás kötelezően elmaradhatatlan desszertje, napindító csemegéje volt a Rita-lekvár. Ma már a környék és a Dunántúl kistermelői vásárain, közösségi rendezvényeken találkozhatunk a jellegzetes külsejű lekvárcsaláddal.

Ugyanis a kis üvegek címkéinek szépsége is Rita kézügyességét és fantáziáját dicséri. Unalmas estéken szalvétákból vág ki kis képeket, mondja. (Hol van itt unalmas idő ekkora kert, szép ház, kereskedelmi és pénzügyi munka, 18 éves fiú és 9 éves kislány mellett, gondolja a krónikás?!) Az úgynevezett decupage technika használatával igézően romantikus jelenetek elevenednek meg az apró üvegeken. Amik villámgyorsan kiürülnek, hiszen aki megkóstolja, tudja, a reggelik többé aligha múlhatnak el Rita lekvárjai nélkül. Ha mégis maradna, hűtőben kell tartani, mivel tartósítószert nem tartalmaznak, valamint érdemes ügyelni arra, hogy morzsa vagy már evésre használt kanál ne kerüljön bele.

A legnagyobb kritikusa a kislánya, ő az előkóstoló, szerencsére mindenre kíváncsi és nyitott.

- Szeretnék tovább kísérletezni, nagyon izgat, hogyan tudnám felhasználni a mi vidékünk kedvelt és jellegzetes virágát, az orgonát. Ez lesz a mostani tavasz egyik kihívása, már nagyon várom. Ha eszem, akkor is mindig a virágosakat választom.

Hogy kerül a lekvárba például a levendulavirág?

- Itt terem az ablak alatt, ráadásul kétszer is nyílik egy évben, annyira kellemes a klíma. Először lerakom rétegenként a gyümölcsöt és a leszedett, megtisztított levendulavirágot. Egy napig állni hagyom, hogy az illatok, ízek keveredjenek. Azután felfőzöm, levendulaággal kevergetem, nem fakanállal. A legvégén csipkedek bele még pár virágszirmot.

A siker? Budapesten az OMÉK-ra vitte el a teli üvegecskéket, ezután a román határ mellől hívták fel: „Rita, betegre ettük magunkat, egy ültő helyünkben elfogyasztottuk, amikor hazaértünk." - Küldenem kell számukra az utánpótlást.

Címkék#lekvárok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!