Életmód

2017.07.13. 10:38

Ha ciki ha nem: Félévente ajánlott nemibetegség-szűrésre járni

A rendszeresen nemi életet élőknek félévente, évente javasolt nemibetegség-szűrésre járniuk, a fertőzéseket pedig elsősorban óvszerhasználattal lehet elkerülni - mondta a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa egy televízió műsorban.

Tamási Béla felhívta a figyelmet arra, hogy akkor is érdemes szűrésre menni, ha nem jelentkezik tünet, hiszen több nemi úton terjedő fertőzés tünetmentes. Ezek a fertőzések általában nem gyógyulnak meg maguktól és hosszú távon szövődményeket okozhatnak.

A leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzések között említette a humán papilloma vírus (HPV) és a herpeszvírus okozta fertőzést, valamint a klamídiát. A HPV daganatos megbetegedéseket okozhat, a herpesz nagyon kellemetlen bőr- és nyálkahártya tünetekkel járhat, a klamídia pedig, ha nem ismerik fel időben, mind a nőknél, mind a férfiaknál meddőséget okozhat - figyelmeztetett.

Ha jelentkeznek tünetek, a férfiaknál húgycsőgyulladás, váladékozás, vizeléskor csípő érzés, nőknél pedig méhnyakgyulladás vagy kismedencei gyulladás, azaz hüvelyi folyás, hasi fájdalom a leggyakoribbak. De a HPV és a szifilisz bőrtüneteket is okozhat - tette hozzá.

A nemi úton terjedő fertőzéseket elsősorban óvszerhasználattal, emellett rendszeres szűréssel lehet megelőzni - közölte. Szűrésre a Semmelweis Egyetem országos központjába, a fővárosi kerületi és a megyeszékhelyen található bőr- és nemibeteg gondozókba lehet menni, az állami szűrőhelyek mellett pedig működnek magánrendelők, továbbá civil szervezetek is végeznek anonim szűréseket - sorolta.

Az orvos hangsúlyozta: a nemi úton terjedő fertőzésekhez nemi aktus szükséges, vagyis a közhiedelemmel ellentétben törülközőn keresztül vagy vécén ezeket nem lehet elkapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!