Életmód

2015.11.22. 15:38

Felfekvés: a kezelés drága, a kimenetel bizonytalan lehet, a megelőzésre nincs pénz

Alsópáhok – Az esetek szinte teljes egészében megelőzhető lenne, mégis több tízezer ember szenved a nyomási fekély okozta fájdalmaktól hazánkban is.

Keszey Ágnes

A nyomási fekély ellenes világnapon, csütörtökön kezdődött a "Szövetség a problémás seb és inkontinencia-ellátás folyamatos minőség javítására" nevű szervezet a konferenciája. Az ülés - csakúgy, mint a világnap célja, hogy a szakemberek áttekintsék és felhívják a figyelmet erre a kórra, amely a legtöbb esetben megelőzhető lenne ám mégis sokaknál alakul ki.

– Sok a változás a világban: öregszik Európa és a jóléti társadalmak. Ez egészségügyi és szociális problémákkal jár együtt. Az emberek egyre betegebbek, egyre többen vannak, akiknek többféle krónikus betegsége van, több egészségügyi ellátást vesznek igénybe, ugyanakkor a források szűkülnek. Mivel sokkal több idős ember kerül be az ellátásba, így a nyomási fekély kialakulása is magasabb - indokolta a kór egyre gyakoribb előfordulásának okait Fokiné Karap Zsuzsanna, a szervezet elnöke.

A köznapi nyelven felfekvésnek nevezett nyomási fekély nagy fájdalommal jár.

– Ránézésre úgy néz ki és sokan azt mondják: á, kicsit sebes a bőr. Igen ám, csak amikor azt látjuk, hogy egy kicsit piros a bőr, vagy egy kis seb van rajta, az már csontig tartó folyamat. Ennek hosszú és költséges az ellátása, iszonyú nagy terhet ró mind az ellátórendszerre, mint a betegre és a családjára is. És az emberi vonzatáról még nem is beszéltünk: nagyon nagy fájdalommal és szenvedéssel jár. A szövődmények miatt pedig nagyon bizonytalan a kimenetel: a túlélés lehetősége.

Pedig a felfekvések kialakulását meg lehet előzni, ám erre a legtöbb helyen nem áll rendelkezésre a megfelelő anyagi forrás, ezáltal az ehhez szükséges eszközök. Fokiné Karap Zsuzsanna elgondolkoztató adatot említ.

– Az esetek 95 százalékában megelőzhető lenne a felfekvések kialakulása. Az elmúlt hat - nyolc évben nemzetközi munkacsoportok ajánlásokat fogalmaztak meg, hogyan lehet a legköltséghatékonyabban megelőzni ezeket a problémákat. Ez több részből tevődik össze. az egyik a tehermentesítő eszközök alkalmazása. A másik a megfelelő forgatás, mozgatás, korai mobilizálás. A tápanyagellátás kapcsán pedig két dolgot kell figyelembe venni. A jóléti társadalmakban egyre nagyobb a túlsúlyos emberek száma, ugyanakkor ez nem jó tápláltsági szintet jelent, hanem minőségi étkezéssel jár együtt. az ásványi anyag, a vitamin, a fehérje-összetétel nem megfelelő a szervezetben. Természetesen a bőrápolás is hozzájárul a megelőzéshez - sorolta a lehetőségeket a szakembere.

Az ajánlások szerint, ha egy beteg kórházba kerül, két órán belül meg kell történnie egy állapotfelmérésnek, hogy milyen a beteg általános egészségi állapota, várható - e például hosszú műtét, ahol több órán át mozdulatlanul fekszik. Ilyenkor szükségessé válik a tehermentesítés a megfelelő eszközökkel és speciális matracok is hozzájárulhatnak a megelőzéshez,

– Nagyon nagy problémát jelent, hogy az ápolás - és így a nyomási fekély megelőzésese - nem jelenik meg a finanszírozásban Magyarországon. A megelőzés lényegesen olcsóbb lenne minden szempontból, de nincsenek megfelelő eszközök, a szakembergárda hiányos: nagyon sokan mennek külföldre és nem csak anyagai, hanem erkölcsi okok miatt is. Emiatt, ha egy krónikus osztályon hatvan beteg mellett három nővér dolgozik, akkor fizikailag is képtelenség - sorolta az okokat Fokiné Karap Zsuzsanna. A szakmai szövetség elnöke külföldi példákat említve elmondta, hogy egyes országokban bevezették a zéró tolerancia elvét. A többlépcsős modell szerint a finanszírozó biztosítja a szakmailag alá- támasztott, klinikai vizsgálatokkal igazolt, a megelőzéshez szükséges eszközök meglétét. Ha mégis kialakul a felfekvés – mert ez azért egyes esetekben a betegen is múlhat – az első és második stádium kezelését teljesen finanszírozzák Ha a páciens állapota súlyosbodik és már a nagyon költséges, harmadik vagy negyedik stádiumba kerül a beteg, akkor már nem támogatják, hanem büntetést szabnak ki az intézményre.

A szakmai szövetség elnöke azonban bizakodó a hazai egészségügyi ellátást illetően: néhány egy országos felmérésre alapozva elkészült egy nemzeti szakmai program, az ÁNTSZ vezetésével.

– Akkor rengetek eszközt kaptak a kórházak, segítették a helyzet javulását. Viszont azóta eltelt tíz év, ezek az eszközök jelentősen amortizálódtak és változik a világ is: új kutatási eredmények vannak. Ezért tervezzük, hogy új kutatást indítunk, erre keressük forrást. Pályázati forrásokkal egyes kórházakban szakértő, sebkezelésben jártas csoportokat alakítottak ki – ők alkalmasak lennének, hogy tanítsák a többieket. Az új nemzetközi irányelveket beépítenénk a hazai gyakorlatba, illetve kidolgoznánk, hogy magyarországi viszonyok között hogyan lehetne működőképes. Hosszú munka és meg kell találni rá a forrást: a vizsgálati eredményeket a gazdasági számításokat a döntéshozók elé kell tárni. Ennek látom a lehetőségét- utalta a jövőre a szakmai szervezet vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!